Ez lesz a Digitális Magyarország Ügynökség feladata

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. augusztus 12. 18:26

Megjelent a Guller Zoltán által vezetett Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) működését szabályozó kormányrendelet.

Az állami szervezet felügyeli a kormányzati informatikát, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért is felel.

Guller Zoltán

Fotó: mtu.gov.hu

Az ügynökség közleménye szerint a kormányrendelet megjelenésével egy gyorsan reagáló, hatékony állami szervezet jön létre.

A DMÜ működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli, a vezérigazgatói feladatokat – mint arról már beszámoltunk – Guller Zoltán miniszteri biztos, a Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi vezérigazgatója látja el.

A  jövőben a DMÜ látja el az e-közigazgatással, az informatikával, az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítésével, a kormányzati célú elektronikus hírközlési tevékenységgel, valamint a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításával kapcsolatos állami feladatokat.

"Az innovatív és proaktív működés a megfelelő eszközrendszer birtokában a digitalizációt az állampolgárok szolgálatába állítja" – fogalmaztak. Kiemelték, a szervezet célja, hogy csökkenjen a bürokrácia, hatékonyabbá váljon a döntéshozatal és enyhüljenek az állampolgárok terhei.

A működés racionalizálása érdekében a DMÜ egyfajta ernyőszervezetként tevékenykedik majd.