Hangsúlyeltolódások az utazási szokásokban

Forrás: turizmus.com

 2016. június 29. 14:00

A Balla Utazás nemrég kérdőíves felmérést végzett ügyfelei között, mely során sok érdekesség kiderült az utazási szokásokról, az utazási trendek változásairól is.

A májusban közzétett kérdőívet közel ezer fő töltötte ki. Arra a kérdésre, hogy "Milyen típusú utazások érdeklik?" az ügyfelek közel 30 százaléka az üdülést jelölte meg. A városlátogatások aránya elérte a 20 százalékot, míg a körutazások iránt érdeklődők aránya 10 százalék felett alakult, ami az erősödő aktív turizmus felé mutat. A belföldi utazást választók szintén közel 20 százalékos arányt értek el a felmérésben.

A hajóutak és az egzotikus utazások aránya csaknem megegyezik: 7-7 százalék körül alakult a vizsgálatban. Az utazási iroda szerint a hajóutak iránt egyre nagyobb az igény, így erre készültek is, kínálatukban gyakorlatilag az összes nagy hajótársaság ajánlatai megtalálhatók.

Emellett megemlítik még a sportutazást is, ami egyelőre ugyan még alacsony érdeklődést mutat, de már most sem elhanyagolható mértékű.

 

A "Mikor szokott utazni?" kérdés kapcsán kiderült, hogy a magyarok számára továbbra is egyértelműen a nyár a favorit: 35 százalékkal vezet, majd követi az ősz 18 százalékkal, illetve a tavasz 14 százalékkal. A téli utazások iránt csupán utasaik 6 százaléka érdeklődött.

Vizsgálatukból az is kiderül, hogy markáns részarányt képviselnek az időpontfüggetlen, "akció-vezérelt" utazások (11 százalékot értek el). Ez talán nem is meglepő, hiszen az iparágban tevékenykedők számára már eddig is ismert volt, hogy a magyar utazók jó része rendkívül árérzékeny, és ebből adódóan döntéseiknél az ár áll az első helyen.

A válaszok szerint az olyan, korábban kedvelt, de mára terrorveszély miatt kockázatossá váló országok népszerűsége, mint Törökország és Egyiptom, visszaesett. Ugyanakkor határozott erősödést látnak Horvátország, Olaszország, Bulgária, és nem utolsósorban a belföldi utazások esetében. Idén nem csak a nemzetközi hatások, hanem a labdarugó Európa-bajnokság és az olimpia is erősen befolyásolja az utazási hajlandóságot, de mint mondják, ettől függetlenül is igyekeznek utasaik elvárásait az igényeiknek megfelelően, maximálisan kiszolgálni.

A Balla Utazás 2015 szeptemberében kezdte meg tevékenységét a Balla Csoport legújabb tagjaként. A Csoport alaptevékenysége az ingatlanközvetítés a 16 éves múltra visszatekintő Balla Ingatlanirodák révén.

(x)