Közös utazási biztosítási alap létrehozását tervezik Németországban

Forrás: turizmus.com

 2021. február 06. 12:57

Január végéig mintegy 71 millió eurót fizetett ki kártérítésre a német állam a 2019 őszén csődbe jutott Thomas Cook mintegy ötvenezer német ügyfelének.

Az összeg jócskán alatta maradt a várakozásoknak, ugyanis a kiszabott határidőig az érintett ügyfeleknek csak mintegy 60 százaléka nyújtott be igényt a kártalanításra – írja a touristik aktuell német szaklap.

A kártérítések kifizetésére azért került sor, mert a Thomas Cook cégcsoport vagyoni biztosítéka a németországi szabályok alapján túl alacsony volt ahhoz, hogy teljesüljön a vonatkozó európai uniós irányelv, és az utasok hozzájussanak a teljes befizetésükhöz. A Thomas Cook német érdekeltségeinek vagyoni biztosítékát kezelő Zurich Versicherungnak a jogszabályokhoz igazodva csak 110 millió euró összegig volt helytállási kötelezettsége, ennek alapján a befizetett összegek 17,5 százalékát térítette meg az utasoknak. Emiatt pedig várható volt, hogy az utaztató hoppon maradt ügyfelei tömegesen perlik be a német kormányt.

 

750 millió eurós alap a cél

Az esetből tanulva a német szövetségi pénzügyminisztérium a közelmúltban benyújtott egy jogszabálytervezetet, amely szerint az utazási csomagokra befizetett összegeket a jövőben egy utazási biztosítási alapon keresztül biztosítanák, leválasztva ezzel a vagyoni biztosítékot a bankoktól és a biztosítóktól.

A német kormány a közös utazási biztosítási alapban látja a megoldást

Fotó: 123rf

A törvény 2021. július 1-jén léphet életbe, és az alap a tervek szerint november 1-jétől venné át a biztosítást, céltőkéje pedig 750 millió euró lenne. A teljes mértékben 2026 végére feltöltésre kerülő összeg a legalább 3 millió eurós éves forgalommal rendelkező utazási irodák befizetéseiből állna össze, és az érintett utazásszervezők összes éves forgalmának 22 százalékát fedezné. Az utaztatóknak a forgalmuk legalább 1 százalékát kellene befizetniük az alapba.

A tervezetet sok kritika éri, nem utolsósorban azért, mert a szakmai szervezetek csak két napot kaptak a reagálásra.

A BDO (Német Buszvállalkozók Országos Szövetsége) többek között azt nehezményezi, hogy a vagyoni biztosíték céljára befizetendő összegek legalább az ötszörösére emelkednek majd. A szervezet attól tart, hogy a nagy utaztatók mulasztásaiért és kockázataiért a közepes méretű vállalkozásoknak kell majd felelniük.

Mások amiatt aggódnak, hogy a biztosítók kivonulnak a piacról, ha a biztosítási volumen csekély volta miatt nem fogja nekik megérni ezzel az üzletággal foglalkozni. Az ASR (Önálló Utazási Vállalkozások Szövetsége) például 3 millióról 50 millióra emelné fel a tervezett utazási biztosítási alapból kiszoruló utaztatók forgalmának határösszegét.