Megtisztítjuk az országot!

Forrás: turizmus.com

 2020. december 22. 16:38

Egy kisebb falu éves hulladékmennyiségének megfelelő illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze 2020 folyamán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI).

A  „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütemében hazánk 10 nemzeti park igazgatósága összesen 155 védett természeti területen található helyszínen végzi el az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését az év végéig – olvasható a DINPI közleményében.

Az Igazgatóság ennek keretében a vagyonkezelése alatt álló területekről összesen 534 köbméter hulladékot szállított el, ami az országos átlagok alapján mintegy 1500 ember éves szemétmennyiségének felel meg.

A szemét jellemzően az útszéli lejárókon halmozódik fel

Fotó: DINPI/NagyIstván

A hulladékmentesítés a DINPI illetékességi területének több pontját, mind az 5 tájegységét érintette. Az illegális lerakókat minden esetben munkatársaik mérték fel, akik a hulladékelszállítást és annak igazolt lerakókban történő elhelyezését is koordinálták.

 

Nagyobb mennyiségben az alábbi területekről került ki hulladék:

A Pilis-Budapest környéki Tájegység területén a programnak köszönhetően több mint 210 köbméter hulladéktól szabadultak meg a védett természeti területek Budapesten, Törökbálinton, Esztergomban, Kesztölcön és Fóton. Ezekről a helyekről általában lakossági vegyes hulladékot, építési törmeléket, zöld hulladékot, egy-két esetben veszélyes hulladékot (pala, autógumi, festék stb.) kellett begyűjteni.

A gyűjtés során előkerült pótkocsi, babakocsi, építési törmelék, bojler, TV, autógumi és még számos, nem a természetbe illő hulladék is

Fotó: DINPI/NagyIstván

Mint írják, a Tápió-vidék négy helyszínen tisztult meg a  projekt keretein belül. A farmosi, gombai és tápiósági védett területekről mintegy 40 köbméter szemetet szedtek össze és szállítottak el idén november-decemberben.

A vegyes háztartási hulladékból, épület-felújításból és koszos pelenkákból álló szemétkupacok jellemzően az útszéli lejárókon halmozódtak fel.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben a Selyem-réti tanösvény környezetéből és a láperdőből közel 50 köbméter hulladékot távolítottak el.

A Gerecsei Természetvédelmi Tájegységben két helyszínen folyt a munka. A Neszmélyhez tartozó Gombáspusztán a Gerecsei Tájvédelmi Körzet részét képező löszgyepet sikerült megtisztítani 10 köbméter, jellemzően vegyes hulladéktól, a bajóti löszgyep helyszínen pedig a Natura 2000 Északi-Gerecse különleges természetmegőrzési területe szabadult meg mintegy 170 köbméter hulladéktól.

A gyűjtés során előkerült pótkocsi, babakocsi, építési törmelék, bojler, TV, autógumi és még számos, nem a természetbe illő hulladék is.

A megtisztított helyszínek közül 8 az Innovációs és Technológiai Minisztérium által fejlesztett Hulladékradar nevű applikációban is bejelentésre került. A további hulladéklerakás megakadályozására 3 sorompót és 8 darab kamerát helyeztek ki.

A DINPI munkatársai  koordinálják a hulladékelszállítást és annak igazolt lerakókban történő elhelyezését

Fotó: DINPI/NagyIstván

A „Tisztítsuk meg az Országot!” program célja, hogy az egész országban csökkentse az illegálisan lerakott, elhagyott hulladékok mennyiségét egyrészt hulladékmentesítéssel, másrészt a további illegális elhelyezés megakadályozásával. A négy ütemből álló projekt 2022-ig tart.