Országmárka szeptemberben, Summit októberben

Forrás: turizmus.com

 2018. július 23. 17:45

Elsősorban küldőpiacokról és külpiaci aktivitásokról esett szó az MTÜ Desztinációs Délelőtt elnevezésű sorozatának első állomásán, július 23-án.
A résztvevők – zömmel beutaztatók és rendezvényszervezők, kisebb számban szállodák képviselői, valamint, néhány újságíró – meghallgathatták Sarmon Zsuzsát, aki Észak Amerikában képviseli a magyar turizmust, valamint a magyarul kiválóan beszélő Yao Yao-t, Kína szakértőt. Az eseményt záró kötetlen networking során beszélhettek Farkas Kingával (Németország és Ausztria szakértő), s megismerkedhettek Ljubinkovic Ivánnal, a közelmúltban kinevezett Franciaország szakértővel. A fiatal szakemberek titulusát nem véletlenül fogalmazták meg így, hiszen, többségük budapesti székhellyel látja el feladatát, ezért a „piacszakértő” pontosabb meghatározás, mint a „külképviselő”.

Sarmon Zsuzsa az USÁ-ban és Kanadában, Yao Yao pedig a Kínában várható aktivitásokról tartott prezentációt, s mindketten bemutatták az adott piacoktól várható utazási igényeket..

De, a budapesti Larus Rendezvényközpontban tartott eseményen először Guller Zoltán köszöntötte a résztvevőket. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta többek között, hogy október 16-án esedékes a második Turizmus Summit, de, előtte még Budapest ad otthont a World Tourism Day központi rendezvényének, szeptember 27-én. Ez utóbbi alkalommal tervezik bemutatni a most készülő, új, turisztikai országmárkát.

Másodikként Princzinger Péter kapott szót. A Magyar Turisztikai Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy „elértünk ahhoz a bizonyos hídhoz”, ideje átmenni rajta, hogy a szakma, a kormányzattal együttműködve megvalósítsa a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megfogalmazott célokat, így, többek között, 2030-ra a magyarországi vendégéjszakák száma érje el az 50 milliót, az ágazat GDP hozzájárulása pedig a 16 %-ot.

Harmadikként Máté Kristóf kapott szót. Az MTÜ januárban felállított, az Értékesítésért Felelős Igazgatóságának első embere többek között arról beszélt, hogy 2017-ben befejeződött a külpiacok kutatása. Ennek eredményeként elsődleges (Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Kína, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Szlovákia), valamint másodlagos (Ausztrália, Belgium, Dánia, Dél-Korea, Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Japán, Norvégia, Románia, Svájc, Svédország, Szerbia, Törökország, Ukrajna) körbe soroltak országokat.

Az igazgató tájékoztatta a megjelenteket a várhatóan szeptember elején megnyíló study tour támogatási pályázati rendszerről, az év végéig várható, központi, vásári megjelenésekről (IFTM – Párizs, IMEX America – Las Vegas, Czech TM – Prága, IBTM World – Barcelona, WTM – London), valamint a szeptemberben sorra kerülő, oroszországi és távol keleti Central Europe Roadshow-ról.

Máté Kristóf részletesen szólt az MTÜ most meghirdetett Kiemelt Partner Minősítési Rendszerről is, amelyre egyébként július 30-ig jelentkezhetnek a hazai turisztikai vállalkozások.