Üdülésicsekk-boom Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 22. 10:42

Az idei nyári főszezonban 190 ezer vendégéjszakát fizettek ki üdülési csekkel Romániában, ami 269 százalékos növekedés 2018 azonos időszakához képest. Kérdés viszont, meddig lehet fenntartani ezt a rendszert.

Az idei, valóságos üdülési cafeteria-boom két fő oka Romániában, hogy 2018-hoz képest már sokkal több szálláshelyen fogadják el ezt a fizetési eszközt, ugyanakkor a kedvezményezettek sokkal bátrabban élnek a lehetőséggel.

A növekedés motorját az állami szektorban dolgozó kb. 1,2 millió alkalmazott jelenti, akik teljesítménytől, a munkaviszony idejétől függetlenül jogosultak az évi egy darab, 1.450 lej (kb. 94.000 forint) értékű üdülési csekkre, amit kizárólag romániai szálláshelyeken költhetnek el.

A travelminit.ro foglalási portál felmérése szerint a 190 ezer helyet június 1. és augusztus 31. között fizették ki, illetve foglalták le. A legkedveltebbek a 2-3 napos hétvégi családi csomagok és a 4-5 napos páros csomagok, a desztinációk élén természetesen a tengerpart és a Prahova-völgye (Brassó megye) áll, ugyanakkor sokan választották Szovátát, Parajdot, Herkulesfürdőt, vagy olyan városokat, mint Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó.

Strand a Fekete-tenger partján, Mangaliában

Fotó: litoralulromanesc.ro

Az említett portál azt is megállapította, hogy a csekkel fizetőknek több mint fele hajlandó pluszpénzt is áldozni az üdülésre, meghosszabbítva ezzel a vakációt. Az érintettek közel fele panziókban, 30 százaléka szállodákban használja fel a csekket, de szálláshelytől függetlenül általában három csillag alá nem adják.

A magyarországi cafeteria-rendszerrel ellentétben a romániai rendszer nem ad lehetőséget választásra, ráadásul a vouchereket az érintettek papír alapú csekken kapják kézhez és továbbra is a multik uralják a piacot, nincs állami szerepvállalás.

Az alkalmazottakat a magáncégek ritkábban honorálják üdülési csekkel, inkább az egységáras, szintén papíralapú étkezési utalványt (1 darab értéke maximum 1.300 forintnak megfelelő lej) választják, és a munkáltató dönti el, hány darabot ad egy hónapra.

A romániai turizmus egyik legtapasztaltabb szakembere, a Paralela 45 tour operator tulajdonosa, Alin Burcea szerint 2019 első felében 200 millió eurónak megfelelő pénz folyt a belföldi turizmusba az üdülési csekkekből. A news.ro-nak bevallotta, megdöbbenve tapasztalta, hogy az érintettek már tavaly októberben elkezdték a helyfoglalást, s elsősorban a tengerparti ajánlatokat keresték.

A legtöbben a tengerparti ajánlatokat keresték, a szakma pedig szeretné egyéb desztinációk felé terelni a turistákat

Fotó: Pixabay

Burcea azt már nem említette, hogy a kormány a szakma nagyágyúi lobbijának köszönhetően már tavaly ősszel biztosította a közalkalmazotti szférát, hogy 2019-ben is lesz üdülési csekk.

A belföldi turizmus megélénkülése a cafeteriával rövid távon levegőhöz juttatta a szálláshelyeket, amelyeknek tulajdonosai gyakran késve fizették ki a béreket, adókat. Ugyanakkor a szolgáltatók még nem emelték egekbe az árakat, most csupán örülnek a felfutott forgalomnak. Burcea azonban máris figyelmeztette a szakmát, ne üljenek a babérjaikon, mert

sosem lehet tudni, hogy a bérek, nyugdíjak kifizetését jelenleg csak hitelekből kiizzadó kormány mikor vágja le a közalkalmazottaktól az üdülési csekket.

„Azt tanácsolom a szállodásoknak, készüljenek a versenypiacon való megmérettetésre, mert ötven százalék az esély, hogy jövőre már nem lesznek üdülési csekkek” – üzente Burcea.

Még nem tudni, 2019-ben mennyivel nő a csekkeknek köszönhetően a szállásadók bevétele,

a román szállodaipar azonban 2018-ban az egy évvel azelőttinél 10 százalékkal több bevételt ért el, és szakma minimum ennyire számít idén is.

A szakmai szervezetek most próbálják a médián keresztül felhívni a figyelmet arra, hogy az „utalványosok” ne csupán  a Fekete-tengerben vagy a Prahova-völgyében gondolkozzanak, fedezzenek fel más izgalmas desztinációkat is az országban.