Újra megnyitják a Szent Sír-bazilika kapuit

Forrás: turizmus.com

 2018. február 28. 11:26

Néhány napos zárva tartás után újra megnyit a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika.

Amint arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, február utolsó napjaiban az ortodox, a katolikus és az örmény pátriárkák bezáratták a jeruzsálemi  Szent Sír-bazilikát.

A döntés oka: a keresztény egyházak több évtized alatt felhalmozott adóssága miatt a jeruzsálemi polgármesteri hivatal végrehajtási eljárást indított 650 millió sékel tartozás fejében, és zárolta az egyházak által működtetett az ország területén lévő 887 ingatlan, szálloda, zarándokház és étterem bankszámláját - tudtuk meg Bodrogi Zsuzsa Izraelben élő idegenvezetőtől.

A bazilika újra kinyit, a probléma megoldását a tárgyalóasztalnál keresik a felek

Fotó: Jorge Lascar / wikipedia

Az Izraelben lévő összes vallás, felekezet és kisebbség imaháza teljes adómentességet élvez, de a különböző egyházak és felekezetek által működtetett ingatlanok, szolgáltatási egységek és épületek adókötelesek, ugyanúgy, mint bárki másé az országban. A Vatikánnal 25 éve folyik az egyeztetés ennek a problémának a megoldására, mint most kiderült, nem sok sikerrel.

A jeruzsálemi polgármesteri hivatal állítása szerint a Szent Sír-bazilikát felügyelő három keresztény egyház vezetői többszöri felszólítás ellenére sem tettek eleget a fizetési kötelezettségnek, ezért került sor erre a drasztikus lépésre. Az egyházak a Szent Sír-bazilika bezárásával próbáltak nyomást gyakorolni a végrehajtás megállítására. Arra is hivatkoztak, hogy Izrael megszegi a status quo-t, és hogy az ottomán kor óta teljes adómentességet élveznek.

Az ottomán korban a keresztényeknek több más megszorítás mellett fejadót kellett fizetniük és a törökök belépőt szedtek tőlük ahhoz, hogy bemehessenek a Szent Sír-bazilikába, ezen kívül a harangozás is tiltott tevékenység volt. A másik ok, ami borzolja a kedélyeket a mai napig - az egyik keresztény felekezet egyik elöljárója megpróbálja elvonni a figyelmet ezzel a cselekménnyel az általa Izraelnek eladott egyházi tulajdonokról és ingatlanokról, amiért magára vonta felekezete tagjainak haragját - tájékoztatott Bodrogi Zsuzsa.

Izraelben az összes vallás, kisebbség és felekezet teljes vallásszabadságot élvez, és mindenki gyakorolhatja szabadon a saját vallását. A válság befejezéséért a felek ma megegyeztek, hogy tárgyalóasztal mellett oldják meg a tartozás rendezését.

Kapcsolódó cikkek

Izrael turizmusa szárnyal

2017. november 23.