2 – 2,5 milliárd maradhat turisztikai marketingre

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2014. november 09. 13:17

Emberöltő óta nem volt ilyen alacsonyra tervezve a nemzeti marketingre szánt forrás, mint a 2015. évi költségvetésben.

Egy héttel ezelőtt azt írtuk, hogy a jövő évi költségvetés tervezetéből nem lehet kiolvasni, hogy a 4,9 milliárddal beállított Turisztikai Célelőirányzatból mennyi juthat marketingre.

A témában feltett kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól is csak azt a választ kaptuk, hogy a „Turisztikai Célelőirányzat jövő évi keretének felosztására a 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvény elfogadását követően kerül sor.".

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva megpróbáljuk megbecsülni az eredményt. Bárcsak tévednénk, de a 4,9 milliárdból vélhetően, mintegy 700 - 800 milliót kell majd fordítani az NKA-val közösen kiírt rendezvénypályázatokra, a Hungarofest égisze alatt létrejövő fesztiválokra, kisebb termékfejlesztésekre és néhány célellenőrzésre. A Magyar Turizmus Zrt. éves működési költsége (függően a szervezet esetleges karcsúsításától, vagy más takarékossági intézkedésektől) 1,5 – 2 milliárd forintot tehet ki. Következésképpen, 2 – 2,5 milliárd maradhat tényleges marketingköltésekre.