A ginek világába kalauzolnak a Boutiq' Bar alapítói

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. január 09. 13:21

Decemberben egy kóstolóval egybekötött gintörténeti előadást tartottak az ikonikus budapesti Boutiq' Barban. Az apropó a bár megálmodóinak új projektje volt: a Book kiadó gondozásában megjelenő Ultimate Guide to Gin – Gin&Tonik és egyéb koktélok című könyv megjelenése.

A ginfogyasztás mondhatjuk, hogy a reneszánszát éli az utóbbi években, Magyarországon is egyre elterjedtebb ital. A ginek és gintonikok világába korábban már több könyv is elkalauzolta olvasóit, néhány magyar fordításban is megjelenik, azonban a frissen megjelent, 200 oldalas könyv nagy előnye, hogy a magyar piacra lett kitalálva. Olyan gin alapú koktélrecepteket találhatunk ugyanis benne, melyeket otthon is elkészíthetünk – és olyan alapanyagokat, amit Magyarországon is könnyen megkaphatunk.

gintonik

A könyvbemutatót koktélkóstolóval kötötték össze

Fotó: turizmus.com

A könyvbemutató esemény házigazdái a Keverd, Rázd, Öntsd! című, ütős koktélkönyv alkotói és az ikonikus Boutiq'Bar megalapítói, Kocsis Lilla és Nagy Zoltán voltak. A pár a magyar koktélkultúra meghonosodásában is nagy szerepet játszott.

gintonik

A könyv példányai a Boutiq' Bar polcán

Fotó: Boutiq' Bar

A rendezvényen a könyv szerzőinek beszámolói, sztorijai mellett a hangulatért olyan ginek voltak a felelősek, mint a vaníliás felhangokkal bíró Sir Edmond, a szenzációs Monkey 47 kökényes változata, a szőlővirág inspirálta francia G’vine vagy az An Dúlamán, az egyetlen olyan gin, melyben tengeri alga található. Az ezekből készült koktélok ezúttal a Martello Fizz, a Frenchman, a Monkey Sloe Soda és a Ramos Gin Fizz voltak.

gintonik

Az eseményen kóstolt koktélok: Martello Fizz, Frenchman, Monkey Sloe Soda és Ramos Gin Fizz

Fotó: turizmus.com

A könyv egészen hiánypótló, szerzői pedig nagyon jól ismerik a népszerű alkoholos italt és az ebből készült koktélokat, illetve a hozzá illő tonikokat is. A kötetből a receptek mellett sokat tanulhatunk is a gin történetéről, készítéséről és elterjedéséről. Kiderül például, hogy az ital az arab hódításokkal érkezett Európába, korábban patikában árulták és a Brit Királyi haditengerészetben egy időben gin fejadag is járt a tiszteknek. A kötet emellett bemutatja a legnépszerűbb márkákat, köztük több magyart is, de Lilla és Zoltán apró trükköket is elárulnak, amivel még finomabbak lehetnek otthon készített koktéljaink.

gintonik

A szerzőpáros, Kocsis Lilla és Nagy Zoltán apró trükköket is elárultak a koktélkészítésről

Fotó: turizmus.com

Ugyan a könyv még csak decemberben került a polcokra, a szerzők fejében már másik két klasszikus koktélalapanyag alapján készülő könyv körvonalazódik, így a ginről szóló könyv akár egy sorozat első eleme is lehet.