A Gundel étteremben lesz a Gundel Károly-díj átadója

Forrás: turizmus.com

 2019. július 01. 13:54

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) által alapított Gundel Károly-díjat ettől az évtől kezdve a Gundel étteremben adják át.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Gundel étterem együttműködési megállapodása alapján az MVI által alapított Gundel Károly-díjat ettől az évtől kezdve a Gundel étteremben adják át, így kerül méltó helyére „a szakma Kossuth-díja”-ként aposztrofált rangos szakmai elismerés –tájékoztatta lapunkat a szakmai szervezet.

Peter Knoll, a Gundel étterem igazgatója büszke arra, hogy az idén 125 éves étterem lesz a házigazdája a névadójáról elnevezett díjnak, ami a szakma kiválóságát díjazza. A Gundel étterem 2014-ben éppen azért került be a hungarikumok közé egyedüli étteremként, mert elkötelezett Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége mellett.

Gundel Károly zseniális érzékkel alkalmazta a modern technológiákat a századforduló magyar konyhaművészetében. Úttörő munkájának eredményeként Magyarország felkerült a világ gasztronómiai térképére. Gundel Károly gasztronómiai történelmet írt ételeivel.

A Gundel Károly-díjat olyan séfek kaphatják, akik a szakma legjobbjai, ezért méltók a névadó örökségére. A díjat a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az eddigi díjazottak:

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014., Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015., Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016., Csapody Balázs – 2017., Rosenstein Tibor – 2018.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.

A Gundel étteremben adják át ezentúl a Gundel Károly-díjakat

Fotó: Gundel étterem

A Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére alapított díj odaítéléséről 19 tagból álló szakmai grémium dönt. A zsűri tagjai a legelismertebb gasztronómiai szövetségek, valamint a Gundel étterem képviselői.

A díjátadó gálaebédet az idén 125. éves fennállását ünneplő Gundel étteremben november 24-én vasárnap rendezik meg.

A szakmai zsűri tagjai:

Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság,

Magyar Bocuse d'Or Akadémia,

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete,

Magyar Éttermi Mesterek Klubja,

Magyar Éttermi Szövetség,

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség,

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége,

Magyar Vendéglátók Ipartestülete (elnök és alelnök),

Magyarországi Rendezvény-szervezők és -szolgáltatók Szövetsége,

Pannon Gasztronómiai Akadémia,

Stílusos Vidéki Éttermiség,

Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége,

Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete,

a Gundel étterem képviselője, a Gundel család egy képviselője, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola mindenkori igazgatója, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának képviselője, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselője.