A halasi csipke 110 éve

 2012. március 03. 18:26

Az idei Utazás kiállítás kulturális díszvendége a halasi csipke volt, amely a magyar szellemi kulturális örökség része. Az eseményekben gazdag jubileumi év védnöke Mádl Dalma asszony, a volt köztársasági elnök felesége, aki eddig is sokat tett a csipke nemzetközi hírnevének erősítéséért.

Április 20. és május 6. között rendezik a XIII. Nemzetközi Csipkefesztivált és Halasi Csipke Emlékkiállítást Kiskunhalason. E kiállításon a nagyközönség által csak ritkán látható, 100-110 éves színes csipkéket is bemutatnak.
A szentendrei skanzenben március 15. és április 15. között láthatók a halasi csipkék. A budapesti Nemzetközi Kerámia Stúdióban május 31-től június 15-ig tekinthetők meg a régi és új alkotások. Ugyancsak májusban a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet látogatói ismerkedhetnek a különleges halasi varrott csipkével. Passauban a város 350 éves fennállásához kapcsolódó ünnepségsorozat egyik látványosságai lesznek a halasi csipkék.
A legnagyobb szabású kiállítások egyikére az Iparművészeti Múzeumban kerül sor.
Az Utazás kiállításon óriási érdeklődés övezte a standjukat, sokan vásárolták a jellegzetes motívumokat viselő pólókat, más tárgyakat, szuveníreket. A halasi csipkét elsősorban belföldiek vásárolják, ugyanakkor ez a különleges iparművészeti remek fontos szereplője a magyar diplomáciai életnek és jelentős a nemzetközi kapcsolatrendszere is – hangsúlyozta az igazgató.