A Patrícius érdemelte ki idén az Év Pincészete díjat

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 20:36

Immár 15. alkalommal osztották ki az Év Pincészete címet a szakma elismert tekintélyei. Az idei nyertes a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Patricius Borháza lett.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította e kitüntető címet. A második helyezett idén a Csányi pincészet lett, őket oklevéllel díjazták.

A Bodrogkisfalud határában fekvő I. osztályú történelmi dűlőkben 85 hektáron termelik a furmintot, a hárslevelűt, a sárga muskotályt, a zétát és a kövérszőlőt.

A birtokközpont, a hajdani uradalmi kúria, zöld tetejével és elegáns vonalvezetésével nagyszerűen illeszkedik a világörökségi kultúrtájba. A díjat – amely oklevélből, emlékplakettből és vándordíjból áll – Kékessy Dezső tulajdonos és a birtokigazgató Molnár Péter vették át a szakma jeles képviselőitől, köztük Nyikos Istvántól.

A Patríciust a Kékessy család alapította 1999-ben. A birtokhoz ma már egy organikus stílusban épült, modern, háromszintes, úgynevezett gravitációs rendszerű borászati feldolgozó csatlakozik

Az Év Pincészete cím minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítése érdekében kiemelten sokat tesz. A díjat tavaly a Frittmann Borászat nyerte el.