Az európai szállodapiac alakulása 2016-ban

Forrás: mmonline.hu

 2016. november 21. 12:35

Európai szállodaiparában mindössze 6 százalékkal maradt el 2016 harmadik negyedévének forgalma a 2015-ös mutatóktól. Továbbra is német szállodapiac a legjelentősebb, ugyanakkor rekordméretű, 162 százalékos növekedést mutattak a spanyolországi befektetések.

„A befektetők érdeklődése a spanyolországi szállodák iránt egyre nagyobb, a javuló gazdasági fundamentumoknak és az európai piacokhoz képest más, vonzó árazásnak köszönhetően. A nem-teljesítő hitelek kivezetése erősíteni fogja a tranzakciós aktivitást a piacon a következő néhány hónapban, és azt is látjuk, hogy számos, hozzáadott értékkel bíró és egyéb első osztályú lehetőségek nyílnak meg a konzervatív tőkeforrások számára.” – tette hozzá Jorge Ruiz Andres, a CBRE spanyolországi hotelpiacért felelős vezetője.

Fotó: Wikimedia Commons

 

Az elmúlt negyedévben a befektetők már a másodlagos piacokon (kisebb vidéki városokban és üdülőközpontokban) is vásároltak. A legjelentősebb tranzakciók egyike volt az 5 csillagos, 241 szobás Pullman Barcelona Skipper megvétele 90 millió euróért.

Olaszország és Írország is egyre vonzóbb a befektetők szemében: 2016 júliusa és szeptembere között a befektetési forgalom 135, illetve 106 százalékkal nőtt. Azonban továbbra is a németországi szállodapiac a legjelentősebb Európában. Itt ugyanis 2016 harmadik negyedében 856 millió eurót költöttek a befektetők.

Európában összesen 10,3 milliárd euróért cseréltek gazdát hotelek 2016 első három negyedévében, melyhez képest a harmadik negyedévben 3,8 milliárd volt a szállodapiaci befektetési forgalom – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatásából.

„Az európai hotelpiaci tranzakciók forgalma továbbra is a kontinens kihívásokkal teli gazdasági környezetéhez igazodik, a visszaesés pedig (a zsugorodás 2016 január-szeptember között 34 százalékos 2015 első három negyedévéhez képest) összhangban van az európai kereskedelmi ingatlanpiac lassulásával. Mindazonáltal a csökkenés üteme lassul, és a tervbe vett üzletkötések az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Olaszországban további jelentős forgalmat jeleznek előre 2017 első hónapjaira.” – nyilatkozta Joe Stather, a CBRE európai hotelpiacért felelős menedzsere.