Húsvéthatás: áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma

Forrás: turizmus.com

 2018. június 12. 09:45

A belföldi forgalom erősödött, a külföldi vendégéjszakák száma 2,2%-kal csökkent áprilisban a hazai szálláshelyeken. Az ok: magas előző évi bázis és húsvéthatás.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 0,8%-kal csökkent a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2018. áprilisában. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakának magas bázisa miatt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,6%-kal emelkedett.

A húsvéthatás okozta a külföldi vendégéjszakák számának stagnálását áprilisban, a turizmus minden más mutatója továbbra is emelkedik - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az MTI-nek a legfrissebb statisztikával kapcsolatban.

Guller Zoltán kifejtette: tavaly áprilisra esett a teljes húsvét, idén viszont márciusban kezdődtek az ünnepek, csak a húsvét hétfő esett áprilisra. Az előző évi magas bázis miatt is csökkent a vendégéjszakák száma. A vendégek száma azonban nem csökkent, Olaszországból és Franciaországból lett kevesebb a vendégéjszakák száma - húzta alá, hozzátéve: a belföldi vendégforgalom továbbra is növekedést mutat.
Kiemelte, hogy a szálláshelyek összes bruttó árbevétele mind áprilisban, mind az első négy hónapban emelkedett.
A küldő országok közül Amerikából több mint 10 százalékkal nőtt a vendégek száma, Romániából csaknem 22 százalékkal, Ukrajnából 53 százalékkal több vendég érkezett idén áprilisban, mint egy évvel korábban - ismertette.

2018. áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 0,8%-kal nőtt, és meghaladta a 476 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 millió volt, ami 2,2%-kal kevesebb, mint 2017. áprilisban. A vendégéjszakák közel kilenctizedét realizáló szállodákban 2,7%-os volt a csökkenés mértéke.

A külföldi vendégéjszakák száma Budapest–Közép-Dunavidéken és Nyugat-Dunántúlon, ahol a forgalom 78%-a realizálódott, 2,3, illetve 15%-kal visszaesett. A többi turisztikai régióban nőtt, vagy az előző év azonos időszakához hasonlóan alakult a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,9%-kal bővült, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a panziókban, az üdülőházakban és a kempingekben bővült, a szállodákban és a közösségi szálláshelyeken csökkent. A turisztikai régiók egy részében (a Balatonnál, Észak-Magyarországon, Nyugat-Dunántúlon és Budapest–Közép-Dunavidéken) 5% körüli növekedést, míg a többi régióban 2–12%-os csökkenést mértek a szálláshelyek.

szállodák szobakihasználtsága 0,3 százalékponttal 61,2%-ra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 6,6%-kal (39 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5%-kal (23 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 23%-kal (9 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 2,4%-kal (7 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 4,1, a belföldi 5,3%-kal magasabb volt az előző év áprilisinál.

Kereskedelmi szálláshelyek főbb mutatói

Fotó: KSH

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,2%-kal kevesebbet, 1,4 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1938 szálláshelyen fizethettek a vendégek.

2018. április 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

84 egységgel több, 2799 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 1,0%-kal nőtt, és megközelítette a 82 ezret.

2018. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 7,0%-kal több, összesen 7,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,6 (3,8 millió), a belföldi vendégek 9,7%-kal több (3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal 53,4%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12%-kal több, 125 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11%-kal nőtt, és meghaladta a 69 milliárd forintot.

Kapcsolódó cikkek