Az egykori kanizsai várat bemutató állandó kiállítás nyílt

Forrás: MTI

 2015. november 16. 10:27

A török elleni hadjáratban kitüntetett szerepű egykori kanizsai várat bemutató állandó kiállítás nyílt Nagykanizsán, egy önkormányzati tulajdonú cég finanszírozásában, annak telephelyén.

A nagykanizsai Vár úton, a hulladékszállító Netta-Pannonia Kft. telephelyén, a cég egyik raktárának átalakításával hozták létre a Thúry György Múzeum gyűjteményére alapozó állandó tárlatot, amely a hajdani kanizsai vár építésének, kitüntetett szerepének és kényszerű pusztulásának történetét mutatja be. Korabeli metszetek nagyításai, az évtizedekkel ezelőtti feltárások fotói mellett egy pontos makett, továbbá mintegy félszáz tárgyi emlék – köztük ágyúgolyók, fegyverzetek darabjai, cseréptöredékek, valamint a vár több eredeti cölöpdarabja – látható a pénteken megnyitott, multimédiás eszközökkel is kiegészített kiállításon.

Száraz Csilla, a múzeum igazgatója felidézte, hogy a történelmi Kanizsai-család négytornyú várkastélya, majd a később köré épült ötszögletű erődítmény éppen az önkormányzati társaság jelenlegi telephelyének területén állt.

A kanizsai vár Szigetvár 1566-os eleste után a török elleni harcok legfontosabb végvára volt. A dicsőséges évek után azonban szerepét vesztette, 1702-ben királyi parancsra lerombolták. 1954 és 1958 között tárták fel először alaposabban a vár és a várkastély alapjait. Az elmúlt évtized belvárosi fejlesztései nyomán azután további feltárásokra is mód nyílt, így ma már szinte teljes pontossággal ismert az egykori erőd és belső építményeinek alaprajza.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere örömét fejezte ki, hogy 70 évvel az első komolyabb feltárás után végre láthatóvá válnak a hajdani vár emlékei, amelynek lerombolása után a széthordott kövei számos kanizsai épület építőanyagaivá váltak.

Horváth Balázs, a tárlatot létrehozó társaság ügyvezetője a jövőbeli tervekről csak annyit mondott, hogy a gyűjtemény bemutatása után sokkal nagyobb léptékű elképzelések vannak az egykori kanizsai vár újbóli bemutathatóvá tétele érdekében.