Elad négy szállodát az MNV

Forrás: turizmus.com

 2016. november 13. 11:38

Végleg bezárják azt a négy szállodát – köztük a volt BM-üdülőként is ismert siófoki szállodát –, amelyeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vesz át az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-től – tudta meg a Magyar Nemzet.

December 31-i hatállyal elbocsátották a balatonvilágosi, a balatonőszödi, a siófoki, valamint a nyíregyházi Erzsébet Szállodák alkalmazottait. A lap megkeresésére az MNV elmondta, hogy egy tavasszal elfogadott törvény értelmében december 1-jei hatállyal átkerül hozzájuk az érintett négy szálloda működtetése az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-től. Terveik szerint azonban nem viszik tovább az üzemeltetést, hanem a hivatalos átvétel után eladják az ingatlanokat. Az MNV az értékesítést az elektronikus aukciós rendszeren (ear) keresztül bonyolítja le, így álláspontjuk szerint garantált, hogy piaci áron kelnek el majd az üdülők.

Arra nem tértek ki az MNV-nél, mekkora bevételt várnak az eladásokból, de a helyi polgármesterek becslése szerint az üdülők egyenként több száz millió forintot érhetnek. A siófoki, 1970-es években épült volt BM-üdülőért ennél többet is fizethetnek a vevők, a nyolcemeletes épületben ugyanis majdnem kétszáz, klímával, tévével és saját fürdőszobával felszerelt szoba található. Közvetlen balatoni partszakasza, valamint több mint ötven kiadható szobája van a balatonvilágosi üdülőnek, míg az őszödi szálloda esetében – a kiadható szobákon túl – vonzó lehet a kétszáz fő befogadására alkalmas étterem. 2005-ben felújították a nyíregyházi szállodát, így feltehetően erre is könnyen találnak majd vevőt.

Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. nem árulta el, miért kell bezárni a nagy kihasználtság mellett működő szállodákat, ahogy arra sem adott választ, hány dolgozót érint az intézkedés, ám a szobaszámokból adódóan – becslések szerint – összesen több mint száz emberről lehet szó.

Az érintett szállodák szerves részei voltak az Erzsébet-programnak, amelynek keretében 400 ezer gyerek üdülhetett kedvezményesen. Két üdülőhelyszín - a fonyódi, valamint a zánkai - marad a bezárás után a programot működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány üzemeltetésében. Az MNV részéről azt közölték, ezek a gyerektáborok továbbra is az üdültetési program fenntartását szolgálják.