Riasztó a bécsi szállodások helyzete, közel 40 százalékuk elhagyná a pályát

Forrás: turizmus.com

 2021. június 29. 09:52

Riasztó számokat mutat az ausztriai Munkaügyi Kamara megrendelésére készült friss felmerés a bécsi szállodások helyzetéről. A megkérdezettek 38 százaléka jelenlegi munkahelyének, illetve a turisztikai ágazatnak a teljes elhagyását tervezi.

Indokként 69 százalékuk a jövedelem csökkenését/kiesését jelölte meg, míg 40 százalék esetében a munkahely elvesztése körüli félelem és bizonytalanság az ok – olvasható Kovács Balázs turisztikai szakértő, a GD Consulting ügyvezetője blogjában.A szállodai és éttermi kisegítő személyzet körében 35-38 százalékos a részesedése azon válaszadóknak, akik úgy nyilatkoztak, hogy jelenlegi bevételeik nem fedezik kiadásaikat, míg az igazgatás és üzemeltetés területén dolgozó kollegáik esetében ugyanez az arány 20 százalék körüli.

A világjárványt megelőzően Ausztriában 320 ezer munkahelyet biztosított közvetlenül a turisztikai ágazat. A válság hatására 155 ezren tudták a „Kurzarbeit-modell” keretében megtartani munkahelyüket, míg 45 ezren már elvesztették azt.

Az ÖHV szorgalmazza, hogy a városi szállodák személyzetét az átmenti időszakban a vidéki nagyobb forgalmú szállodákban „átirányítással” foglalkoztassák

Fotó: 123rf.com

Különösen a fővárosi szállodások helyzete nehéz. Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) elnöke, Michaela Reitterer megoldási lehetőséget a nemzetközi vendégforgalom mielőbbi fellendítésében látja.

Ennek érdekében minél előbb kampányt kell indítani a zöld útlevél működésének és hatásmechanizmusának megismertetésére, hogy gyorsan helyreálljon a nemzetközi utazás iránt bizalom, s újra megjelenjenek a szállodákban a külföldi vendégek – foglalható össze javaslata.Másik lehetséges megoldásként az ÖHV elnöke azt szorgalmazza, hogy a városi szállodák erre nyitott személyzetét az átmenti időszakban a vidéki üdülőhelyeken lévő, nagyobb forgalmú szállodákban „átirányítással” foglalkoztassák úgy, hogy jelenlegi munkaviszonyuk is megmarad.