Csillag Richárd negyedik lett az ifjú szakácsok világbajnokságán

Forrás: turizmus.com

 2022. október 11. 16:53

A negyedik helyet sikerült megszereznie a hazánkat képviselő Csillag Richárdnak a Mexikóvárosban megrendezett Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

Október 8-án Mexikóvárosban rendezték meg a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságát, amelynek helyszínéül a Le Cordon Bleu szolgált.A 2022-es nemzeti verseny győzteseként Csillag Richárd, a kéthelyi Lokal47 Étterem és Borbár ifjú séfje képviselte Magyarországot, és végül a 4. helyet szerezte meg. A fiatal magyar szakács az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen a 17 induló között ott volt többek között Ausztrália, Új-Zéland, Finnország, Németország, Anglia, Norvégia, Svédország, Hollandia, és az Amerikai Egyesült Államok versenyzője is.

Balról jobbra: Barka Áron Officier Maitre Rotisseur, Csillag Richárd, Kovács Lázár (Lázár Chef)

Fotó: Chaine Egyesület

Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetéskosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt egy három fogásból (előétel, főétel, desszert) álló, 4 adagban elkészített menüsort.

Az idei „meglepetéskosár” a következő élelmiszereket tartalmazta: marhahátszín, marhaoldalas, rák, osztriga, karfiol, avokádó, ananász, chili, fehér csokoládé.

Az elkészült ételeket 13 tagú, nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef), Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek technikai igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur is részt vett.

Az idei versenyben a norvég Tonje Svee kapta az első helyezést, a második a finn Otto Valtteri Hietamies, a harmadik az új-zélandi Joshua Ross lett.

A magyar versenyző felkészítésében a következő szakemberek működtek közre: Ádám Csaba, Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Pesti István, Sándor Dénes, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnöke, Pintér Katalin, így a sikeres magyar szereplés nekik is köszönhető – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.