Dupla szakácsverseny 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2018. december 18. 12:12

Meghirdették a „Magyarország étele 2019” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint a nyolcadik éve megrendezésre kerülő OKÉS Országos Közétkeztetési szakács megmérettetést.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdette meg dupla szakácsversenyt. A programok fővédnökségét Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

A versenyek meghirdetésére tartott sajtótájékoztató keretében leleplezték a Pannon Porcelán műhelyében készült „Magyarország étele 2019” hivatalos tányérját, valamint a versenyek kötelező alapanyagait is bemutatták.

A kormányzat számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, illetve az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás megváltoztatása is. A közétkeztetés mintegy másfél-kétmillió magyar embert érint.

Asztalos István, az ÉTREND elnöke a sajtótájékoztatón

Fotó: EMMI

„Hiszek abban, ha a hazai szürkeállomány által megalkotott új magyar receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül az identitásunkra is hatással lesz és nem utolsó sorban turisztikai tényezővé is válhat.” – mondta el Asztalos István, az ÉTREND elnöke.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje. További elvárás, hogy az étel a legtöbb konyhán elkészíthető legyen, a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen.