Élelmiszer-kezelésről és éjszakai szórakozásról a HOTREC-en

Forrás: turizmus.com

 2017. május 07. 10:00

A HOTREC legutóbbi közgyűlésén néhány, az éttermeket, a vendéglátás világát érintő szabályozás is napirendre került – tájékoztatta szerkesztőségünket Niklai Ákos, az európai szervezet alelnöke.

Akrilamid-tartalommal kapcsolatos tervezet: Akrilamid keletkezik nyers, vágott burgonya sütésekor, chips, cracker, gabonaneműből készült termékekben, reggeli süteményekben, kenyérben, kávéban is.

A szabályozás – amelynek célja az egészségre káros, rákkeltő akrilamid csökkentése – főként az élelmiszeripart, kisebb mértékben a vendéglátást érintheti, így például előírhatják a burgonya előfőzését sütés előtt, szendvicsek készítésekor a túlpirított kenyér tiltását. A HOTREC az egyeztetés keretében törekszik, hogy az intézkedések csak minimálisan érintsék a vendéglátást.

Élelmiszer-hulladék csökkentése: Ez a téma is elsősorban az élelmiszeripart és a háztartásokat érinti, de természetesen a vendéglátásban és különösen a catering területén van lehetőség a hulladékok csökkentésére, illetve felhasználására.

Felmérések szerint a világban az élelmiszerek egyharmada kidobásra kerül, egynegyede viszont elég lenne a világ lakosságának ellátására.

A tagországok részéről is további intézkedés várható a hulladék, a kidobott élelmiszer mennyiségének mérésére és csökkentése, 30 százalékkal 2025-ig, 50 százalékkal 2030-ig. Élelmiszerek jótékony célú adományozásával kapcsolatosan 0 százalékos áfakulcsra is elhangzott egy javaslat.

A fenntarthatóság érdekében, a szektor társadalmi felelősségvállalása keretében szükséges lesz ajánlások készítése a vendéglátásra is, főként  élelmiszer-adományozás és újrahasznosítás vonatkozásában. A HOTREC 2016-ban a METRO AG-val és az Európai Élelmiszerbankok Szövetségével együttműködési megállapodást kötött az élelmiszerhulladék-csökkentés elősegítése érdekében.

Éjszakai szórakoztatás: Francia, olasz, spanyol kezdeményezésre külön munkacsoport foglalkozik e jelentős forgalmat, hasznot hozó terület nehézségeivel, szabályozásával, elismerésével. A tagok egymás között kicserélik legjobb gyakorlataikat is.