HOTREC: kulcsfontosságú az áfacsökkentés Európa turizmusa számára

Forrás: turizmus.com

 2017. május 04. 13:43

A vendéglátás és a turisztikai szolgáltatások áfájának hosszú távú csökkentését sürgetik a szakmai szervezetek az európai turizmus versenyképességének fenntartása érdekében. A HOTREC tanulmánnyal támasztja alá az érvelést.

A HOTREC bemutatta azt a tanulmányt, melyben a szálloda- és vendéglátóipari áfa csökkentésének munkahelyteremtésre és a versenyképességre gyakorolt előnyös hatásait elemzi az EU-ban. A beszámoló az európai áfarendszer tervezett reformjának fényében ismerteti az alacsony adókulcs munkahelyteremtésre, beruházásokra és a növekedésre gyakorolt katalizátor hatását, mely elősegíti Európa versenyképességét is.

A vendéglátóipari szolgáltatások esetében hosszú távon alkalmazott alacsony áfakulcsok, amelyek szinte valamennyi tagállamban vonatkoznak a szálláshelyekre és az éttermi szolgáltatások 2/3-ára, kulcsfontosságúak Európa turisztikai versenyképességének fenntartása szempontjából – szögezi le a HOTREC tanulmánya. Európában a nemzetközi turistaérkezések aránya 1990 és 2015 között 60-ról 51%-ra esett vissza. Bár Európa a 336,6 milliárd eurós nemzetközi turisztikai bevételével második helyen áll Ázsia és a Csendes-óceáni térség mögött, viszont a bevételek a világ többi részéhez viszonyítva kisebb mértékben emelkednek. Ezek 2012-ben és 2015-ben 1,5, illetve 3,4%-kal nőttek, miközben a világon az emelkedés 4,3 és 4,4% volt.

„Nagyon örülünk ennek a HOTREC-tanulmánynak, és bízunk benne, hogy jelentősen hozzájárul majd a turizmus adóztatásával kapcsolatos, jelenleg is folyamatban lévő tárgyalások sikerességéhez, valamint az ágazat gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez is – mondta Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkára. – Gondosan mérlegelni, modellezni, ellenőrizni és értékelni kell minden, az idegenforgalomra vonatkozó adózási szabályozást".

A tanulmány szerint az Európában tapasztalt negatív tendenciák visszafordítása érdekében az alacsony áfa hosszú távon történő alkalmazása kulcsfontosságú. A csökkentett adókulcsok lényegesen hozzájárulnak az ágazat foglalkoztatottságának javításához. A szállodaipar és vendéglátás 2,5 millió új munkahelyet teremtett az elmúlt évtizedben (ez 29%-os növekedést jelent, szemben a teljes gazdaság 7,1%-ával), valamint olyan új befektetéseket is elősegített, melyek egy még színvonalasabb és fenntarthatóbb turisztikai kínálatot eredményeznek.

A csökkentett adókulcsok lényegesen hozzájárulnak az ágazat foglalkoztatottságának javításához

Fotó: Wikimedia Commons

„A vendéglátó- és idegenforgalmi szolgáltatások áfakulcsának alacsony szinten tartása elengedhetetlen az európai turizmus versenyképességének megtartásához, valamint annak a 2 millió kkv-nak a megmaradásához (ebből 1,8 millió a vendéglátóipari szektorhoz tartozik), melynek 91%-a mikrovállalkozás – mondta SusanneKraus-Winkler, a HOTREC elnöke. – A turisztikai szolgáltatások esetében az alacsony áfa rendszerét hosszú távon fent kell tartani, amit az is igazol, hogy 28 uniós tagállam közül már 25 kedvezményes adómértéket alkalmaz a turisztikai szálláshelyekre és az éttermi szolgáltatások közel kétharmadára."

Az Európai Turisztikai Érdekegyeztető Szövetség – melynek tagja a CLIA-Europe, az ECTAA, az EFCO&HPA, az ETC, az ETOA, az EUROGITES, az IAAPA, az IRU és a NECSTouR – csatlakozott a HOTREC felhívásához, hogy az alacsony áfakulcsokat hosszú távon alkalmazzák a turisztikai szolgáltatások esetében.

"A turizmusban érdekeltek széles körű támogatása bizonyítja az alacsony áfakulcs fontos szerepét az ágazat számára, amely már így is túlszabályozott és jelentős adók terhelik. A HOTREC jelentés egyértelműen azt igazolja hogy az alacsony áfa bevezetése egyaránt elősegíti a munkahelyteremtést, a növekedést, valamint a beruházások fellendülését is " – jelentette ki Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója.

A teljes HOTREC tanulmány angol nyelvű változata a szövetség honlapján ezen a linken érhető el: