Először csak figyelmeztetik a nem hivatalosan airbnb-zőket Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2016. október 19. 12:03

Az airbnb a bécsi szállodák számára is konkurenciát támaszt. Míg Bécs belvárosában egy éjszakára átlagosan 100 euró körüli összegbe kerül egy szállodaszoba, egy hasonlóan kényelmes lakás fejenként akár 20-30 euróért elérhető.

Bár Bécsben nem lépnek fel annyira szigorúan, mint más nagyvárosokban, az osztrák fővárosban is jobban odafigyelnek a területre - nyilatkozta Klemens Himpele, az osztrák főváros önkormányzatának osztályvezetője.

Külön munkacsoportot is létrehoztak, mely azzal foglalkozik, hogy ki fizeti meg az adókat és járulékokat, hogyan lehet biztosítani a tisztességes piaci versenyt.

Bécsben az airbnb-zőknek az idegenforgalmi adót és a jövedelemadót is meg kell fizetniük. Az idegenforgalmi adót a városnak fizetik ki, amely átutalja azt a turisztikai marketing kalapba. A jövedelemadó meg nem fizetése a szokásos adótörvények megszegése szerint büntetendő. Ha reggelit is ad a szálláshely, akkor a szállodáknak, panzióknak megfelelő szabályok szerint adózik.

Bár a büntetések szigorúak, egyelőre  elsősorban a szállásadók tájékoztatására fordítanak fokozott figyelmet. A szállásadók számára a város külön honlapot indított, ahol tájékozódhatnak az érvényes szabályozásokról.

 

Bécsben a lakások túlnyomó részét bérlik, ezekre a lakásokra is más vonatkozik, hiszen a bérleti szerződés általában kizárhatja a harmadik félnek történő bérbeadást. A szociális bérlakásokat és a kollégiumi szobákat sem lehet kiadni, társasházak esetében általában a többi tulajdonos hozzájárulása szükséges hozzá.

A bécsi önkormányzat célja, hogy széles körűen tájékoztassa a szállásadókat, és csak ezt követően jár el azok ellen, akik megpróbálnak kibújni a fizetési kötelezettségük alól.

Amint azt Klemens Himpelétől megtudtuk, Bécsben jelenleg hat és fél ezer kiadó lakás és szoba közül válogathat, aki az osztrák fővárosban szeretne néhány napot tölteni, és nem hotelben kíván megszállni. Az ilyen ingatlanok 70 százaléka teljes lakás.