Európai uniós oltalmat kapott a rögös túró

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 02. 14:57

A rögös túró "hagyományos különleges termék" elismerést kapott az Európai Bizottságtól – közölte a kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel – túróslepény, túrógombóc, túróstészta, körözött, túróspogácsa stb. – csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el.

A rögös túró a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga

Fotó: pixabay.com

Az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos.

A hagyományos különleges termékek hivatalos uniós nyilvántartásába az Európai Unió eddig összesen 62 terméket vett fel. A rögös túró nyilvántartásba vételének következményeként a terméket mostantól kezdve csak abban az esetben lehet forgalmazni, ha előállítására a nyilvántartásban feltüntetett hagyományos eljárásokkal kerül sor.

A hagyományos különleges termékként történő elismerés segít megerősíteni a rögös túrót hagyományos eljárással előállító magyar termelők piaci pozícióját, és garanciát jelent arra, hogy a fogyasztók jó minőségű termékhez jutnak – írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének hivatalos oldala.

A Tej Terméktanács közölte azt is, hogy jelenleg előkészítik az Óvári Sajt uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelmet és termékleírást.