Ez várható idén a belföldi rendezvénypiacon

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. február 23. 15:35

Az Utazás kiállítás első napján kiadónk ismét szakmai konferenciát szervezett a Hungexpón, „2024-ben lapot húzunk 19-re" címmel. Oszkó-Jakab Natália, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) társelnöke záróelőadásában a 2024-es belföldi rendezvénytervekről és a várható kilátásokról beszélt.

A szakember elmondta, hogy 2020-ban a covid sújtotta rendezvényipar megsegítésére hozták létre az alapítványt, amely azon dolgozik, hogy a szektoron belül összefogja a különféle típusú rendezvények szervezőit és szolgáltatóit – legyen szó kulturális és turisztikai rendezvényekről, fesztiválokról, konferenciákról, egyedi programokról vagy nemzetközi sportesemények megvalósításáról –, és segítsen megoldást találni az ágazat átfogó problémáira.

Az MTPA tevékenységének négy fő pillére a kutatás és adatbázis-építés; az ösztöndíjprogram és az ahhoz kapcsolódó együttműködések; a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése; illetve az MTPA honlapján elérhető, folyamatosan frissülő Eseménynaptár gondozása.

Az alapítvány elsődleges kutatási célja, hogy valós képet kapjon az ágazat munkaerőpiaci helyzetéről. 2022-ben a Hétfa Kutatóintézettel közösen két kutatást végeztek: az egyik a képzési struktúrát vizsgálta a hazai rendezvényszektorban, a másik az ágazathoz kapcsolódó készségeket és képzéseket mérte fel a munkaerőpiac tükrében.

Mivel a pandémiát követően a rendezvényipar legsúlyosabb problémáját a munkaerőhiány jelentette, az MTPA a szakma segítésére létrehozta a RaKÉTa (Rendezvényipari Képzési Támogatás) ösztöndíjprogramot, amelynek keretében rendezvényszervezői, illetve -szolgáltatói képzésekre ösztöndíjas helyeket ajánlott fel több felnőttoktatási partnerintézményben. A pilot-félévben 26 ösztöndíjasuk volt négy felnőttoktatási képzőhelyen. A program részeként felsőoktatási együttműködések kialakításán is dolgoznak, eddigi partnereik a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem. A rendezvényszektorhoz kapcsolódó képzésekről az MTPA honlapján elérhető digitális RaKÉTa térképen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Oszkó-Jakab Natália elmondta, hogy 2021-ben az alapítvány hívta életre a Rendezvény Restart konferenciát is, amelyet azóta minden évben megrendeznek, hogy a kulturális, üzleti és sportrendezvények szervezésében dolgozó szakemberek találkozhassanak, és megvitassák az elmúlt időszak tapasztalatait.

oszko_jakab_natalia_utazas

Oszkó-Jakab Natália, az Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnök zárta az Utazás kiállítás szakmai konferenciáját

Fotó: Grósz Balázs/Turizmus.com

Szintén a tapasztalatcserét, az edukációt szolgálják az MTPA havi rendszerességgel szervezett MeetUpjai is, ezek legfőbb célja, hogy a szakmában dolgozók az előadások, kerekasztal-beszélgetések során megismerjék a rendezvényipar meghatározó szereplőit, és tapasztalatot cseréljenek a rendezvényszektor egészét érintő témákról.

A hazai kapcsolatépítésen túlmutat az MTPA Visibility programja, amelynek célja, hogy az országhatáron túl bemutassa a magyar rendezvényszakma szereplőit, trendjeit, fontosabb eseményeit, és ezzel segítse a hazai szereplők nemzetközi láthatóságát, partnerkapcsolatainak építését és az üzletszerzést.

Végül Oszkó-Jakab Natália felhívta a figyelmet az MTPA naprakész Eseménynaptárára, amely a magyarországi kulturális, sport, üzleti és közösségi rendezvényeket gyűjti össze egyetlen jól kereshető felületen.