Fejlődik a kerékpáros közlekedés

Forrás: MTI

 2014. november 29. 14:27

A kormány elkötelezetten dolgozik azon, hogy a kerékpározás biztonságos, kényelmes, akadálymentes és egyre népszerűbb legyen Magyarországon, jelentette ki Becsey Zsolt pénteken Mohácson megrendezett nemzetközi kerékpárturisztikai konferencián - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A helyettes államtitkár kifejtette: a kerékpáros közlekedés aránya országos szinten 19 százalék, magasan meghaladja az Európai Uniós átlagot.
Emlékeztetett: a 2010-2014-es kormányzati ciklusban több mint 530 kilométernyi kerékpárút épült.

Szavai szerint előkészítés alatt áll az EuroVelo 6 útvonal Rajka-Budapest szakaszának megépítése, a Balatoni Bringakör komplex fejlesztése és a Budapest-Balaton útvonal létesítése, folyamatban van több fejlesztés a fővárosban, a Velencei-tónál és a Fertő-tó térségében is.

A további fejlesztések alapjául szolgál majd az a várhatóan jövő tavaszra elkészülő felmérés, amely Magyarország teljes területére kiterjedően számba veszi a kerékpáros létesítményeket - tette hozzá.

A közlemény szerint az "Iron Curtain Trail: Fenntartható közlekedés a Vasfüggöny Nyomvonal (Eurovelo 13) mentén" című Nemzetközi kerékpár-turisztikai konferencián a szakemberek az európai kontinens országait összekötő, 14 kerékpáros útvonalból álló hálózat legújabb eleméről tanácskoztak.

A Vasfüggöny Nyomvonal az EuroVelo hálózat a 13-as számú útvonala. Ez az európai kerékpárút-hálózatok közül a leghosszabb - 10400 km -, amely magában foglalja a teljes magyar-osztrák, magyar-szlovén, magyar-horvát és magyar-szerb határszakaszt. A Vasfüggöny Nyomvonal projekt célja, hogy az útvonal délkelet-európai szakasza (Szlovákiától Törökországig) is felzárkózzon a fejlettebb régiókhoz.