Fenntartható szállodák a környezettudatos utazóknak

Forrás: Vagabond.se

 2016. december 21. 16:41

Soha nem volt ennyire divat hogy egy szálloda a fenntartható jelzővel kínálja szolgáltatásait, és alakítsa ki brandjét. Ma már a világ minden táján találunk ilyen szállodákat a svájci Alpoktól a vietnami dzsungelig.

A hotelek  többnyire – éppen unikális jellegük folytán – nem olcsók, de jó irányba befolyásolhatják a turisztikai szállások trendjét.

A tájba leginkább illeszkedő, a helyi termékeket előnyben részesítő hotelekről van szó, amelyek stílusa – olykor szobái is – egyediek, és mindig szolgálnak valami „zöld" attrakcióval, esetleg komolyan felvállalt környezettudatos koncepcióval is. A Vagabond.se öt ilyen házat emel ki. Az egyik New York-ban, a Centrál Parknál található. A világ leglüktetőbb metropolisában hogyan lehetne valami fenntartható? Nos, mégis ilyennek ítélik a zöld oázisként is emlegetett Hotel Central Park New Yorkot, amelyet 24 ezer növény tesz barátságossá, a szálloda teljes területén, olykor falain is. Az már természetes része a koncepciónak, hogy bioélelmiszereket szolgálnak fel, és a hallban lévő Farmstandon mindenki vásárolhat is ilyeneket.

A hófödte hegycsúcsok között megbújó fehér kupolák a svájci Monthey-ben afféle ökoluxust ígérnek. A Whitepod fehér bungalói belülről teljes komfortosak, szolgáltatásaik a gyermekmegőrzőtől a wifi-ig, széles körűek, mégsem rontják el a táj szépségét, hanem beleilleszkednek abba.

 

Az egzotikus tájak fenntarthatósága kiemelten fontos, ennek jegyében működik a svéd szaklap szerint a Park Hyatt Maldives, amely szinte belenyúlik a zátonyokba. A vietnami nemzeti parkban található Dat Doc Beach  Con Dao Dist szintén azzal dicsekszik, hogy kizárólag helyi anyagot használtak a felépítéséhez, és ez jellemzi konyhaművészetüket is.

Bár mostanában Berlinnek nem a fenntartható turizmus a legfontosabb gondja, előbb-utóbb ismét megnyugszik a helyzet, és ismét özönölnek majd a turisták Európa egyik legnépszerűbb városába. Akik a vegán és vegetáriánus Berlint akarják megismerni, azoknak ajánlják a Hotel Almodóvárt, ahol mind a 60 szoba egyedi, sok az újrahasznosított alapanyag, valamint teljes körű az okos energiafelhasználás és káros anyag kibocsátás megszervezése.

Arról nem szól a svéd szaklap cikke, hogy ezekben a szállodákban hogyan oldják meg a napi több száz petpalackos, dobozos, kapszulás, más műanyag csomagolóanyagos étel vagy ital kiküszöbölését, amelyek „létszükségletét" dollár milliárdokért verik be a reklámcégek a fogyasztók fejébe nap mint nap...