A vendég komfortérzetén belüli intézkedésekkel spórol energiát a Danubius

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 14:09

A vállalat az energiával való spórolás során a kereslet és a kínálat, a vendégek által elvárt színvonal és a fizetőképesség találkozásánál lévő megoldásokat részesíti előnyben, közben az energiaár-drágulás okozta problémára hosszú távon is keresi a gyógyírt.

„Az energiaárak emelkedése kritikusan érinti a szektort, így a Danubius Hotelst is. Ez minden szállodánkra igaz, elhelyezkedéstől függetlenül. A nyújtott szolgáltatások típusának függvényében azonban van, ahol az átlagosnál magasabb az energiaigény és ezáltal magasabb az érintettség” – kezdte az energiadrágulás hatásáról folytatott beszélgetést Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Az égető probléma megoldására rövid, közép- és hosszú távon is keresik a megoldásokat.

Az azonnal meghozható, észszerű intézkedések bevezetésében munkatársaik és vendégeik együttműködésére egyaránt számítanak. Vizsgálják a lehetőségeket a hatékonyabb energiafogyasztás és a földgáz felé meglévő kitettségük csökkentésére, ezek azonban beruházás igényes döntések, kivitelezésük is időigényes, de el kell indítani a folyamatokat. „Angol tulajdonosaink továbbra is elkötelezettek a szállodalánc fejlesztése, eredményes működése iránt” – nyilatkozta a szakember.

Kovács Balázs: „A megszokott színvonalú és kínálatú szállodai szolgáltatások árképzését komolyan befolyásolják az energiaárak”

Fotó: Danubius Hotels

Sokismeretlenes egyenlet

Későbbi, esetleges üzemeltetési változásokkal kapcsolatban – a rengeteg bizonytalansági tényező miatt – egyelőre nem tudtak konkrétumokkal szolgálni. „Jelenleg minden eszközzel próbáljuk a kiadásainkat csökkenteni. A későbbi működésünk és szolgáltatáscsomagjaink azonban nagymértékben függenek az elkövetkezendő hetek eseményeitől, az energiaárak tényleges összegétől és változásaitól, illetve a kormány esetleges támogatási intézkedéseitől is” – mutatott rá a helyzetben lévő rengeteg bizonytalanságra a vezérigazgató.

A legészszerűbb döntéseket az adott helyzetben és az adott körülmények között fogják meghozni, felmérve, milyen változtatásokat kell eszközölniük ahhoz, hogy szállodáikat a megfelelő színvonalon tudják üzemeltetni – hangsúlyozta.

Annyi bizonyos, hogy minden lehetséges eszközzel próbálják a kiadásaikat már rövid távon csökkenteni. Munkatársaikat is erre ösztönzik: minden lépést tegyenek meg, mellyel a szolgáltatás sérülése nélkül tudnak energiát spórolni.

 

Finomhangolásra van szükség

„A megszokott színvonalú és kínálatú szállodai szolgáltatások árképzését komolyan befolyásolják az energiaárak. A költségnövekedést, a korábbi – a vendégek által megszokott – körülményekkel csak jelentős áremelkedés révén tudnánk fenntartani. Ezért keressük azokat a megoldásokat, ahol a kereslet-kínálat, a vendégek által elvárt színvonal és a fizetőképesség találkozik. Ebben jelenleg mindkét fél rugalmasságára szükség van” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Az elkövetkező időszaknak éppen ezért a szolgáltatási színvonal igények szerinti finomhangolásáról és az optimális áremelés mértékének meghatározásáról kell szólnia.A szállodalánc munkatársaira úgy tekint, mint a működés alappilléreire, az üzemeltetéséhez elengedhetetlen az ő szakértelmük, tudásuk és tapasztalatuk. „Lehetőségeinkhez mérten, mindent megteszünk azért, hogy munkatársainkat megtartsuk, ebben nagymértékben számítunk az állam támogatására is” – zárta gondolatait a vezérigazgató, hozzátéve, hogy nagy szállodaláncként rugalmasabban tudják kezelni a különböző váratlan helyzeteket, s akár esetleges cégen belüli átcsoportosítással megőrizni a munkahelyeket.