Globális és regionális szállodaipari kilátásokról az MSZÉSZ közgyűlésén

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. július 14. 16:31

Susanne Kraus-Winkler, az Osztrák Szállodaszövetség korábbi elnöke, az osztrák gazdasági kamara turisztikai tagozatának vezetője és Takács Márton, a Moore Hungary tanácsadója is előadást tartott az MSZÉSZ tisztújító közgyűlésén.

Az osztrák szállodaipar aktuális helyzetéről Susanne Kraus-Winkler, az Osztrák Szállodaszövetség korábbi elnöke, az osztrák gazdasági kamara turisztikai tagozatának vezetője tartott előadást a zoomon keresztül.

Mint elmondta, Ausztriában két nagy lezárás volt, az egyik 2020. április elejétől május 29-ig, majd 2020. novemberétől 2021. május 19-ig. Ennek hatására a téli szezon teljes mértékben elmaradt szomszédunknál.

A fertőzöttek száma jelenleg alacsony, de lassú, folyamatos növekedés érzékelhető. Folyik az oltási kampány, októberre akarják elérni a 70%-os átoltottságot. Álláspontja szerint az érvényben lévő, országonként eltérő utazási korlátozások jelentik Európában a legnagyobb kihívást. A kilátások ugyanakkor biztatóak, erős az utazási kereslet júliusra és augusztusra, ugyanakkor nagyon sokan rövid időtávon belül foglalnak. Ez marad, amíg nem lesznek új korlátozások. A szeptember is erősnek tűnik, de még bizonytalan. A már 8-10 hónapja gyakorlatilag nem létező MICE-szektornak jó lehet az ősz, óriási növekedés várható ezen a téren, ha nem lesz újabb lezárás – hangsúlyozta.

A szakember szerint összehangolt európai uniós megközelítésre van szükség például az oltottak beléptetésére, illetve a tesztelésre vonatkozóan. Az uniós zöld útlevél segíthet ebben.

Az osztrák turizmus újraindításának alapfeltétele volt a tömeges tesztelés. Az ún. 3G-szabály most is érvényes: étterembe, szállodába csak az oltottaknak és a fertőzésen igazoltan átesetteknek lehet „simán” bemenniük, az oltatlanok pedig csak tesztelés után mehetnek be. Ami fontos, hogy a turisták tesztelésének költségét a kormányzat fizeti.

Az osztrák kormány számos intézkedést tett az ágazat életben tartása érdekében, ezek közé tartozik, hogy 5% lett az áfa az éttermi és szállodai szolgáltatásokra idén év végéig. Ezen felül a lezárások idején a dolgozók 100%-os állami bértámogatást kaptak, de volt további támogatás például a bevételkiesés, illetve a fix költségek fedezésére is.

Az ágazat azt szeretné elérni, hogy 2023-ig maradjon az áfacsökkentés.

Formálódik egy ún. Marshall-terv a turizmus megmentésére: ennek keretében a vállalkozások által felvett rövid távú hiteleket 20 éves futamidejű, maximum 1%-os éves kamatozású hitelekké kell átalakítani. Javasolják a munkaerőköltségek csökkentését, továbbá adóelengedést a bezáró vállalkozásoknak. Amint arról mi is beszámoltunk, a turizmus újraindításának tervét már be is jelentették, ennek keretében 40 millió eurót biztosít pluszban marketingre a kormány.

Mint megtudtuk, Ausztriában is nagy problémát jelentenek a pályaelhagyók, sokan nem akarnak dolgozni az ágazatban a bizonytalan kilátások miatt.

Takács Márton, a Moore Hungary tanácsadója a közgyűlésen

Fotó: turizmus.com

A nagy hotelmárkák most is keresik a terjeszkedési lehetőségeket

Takács Márton, a Moore Hungary tanácsadója a koronavírus-járvány turizmusra gyakorolt globális hatásait foglalta össze. Mint felidézte, 2019-ben gyorsabban nőtt a turizmus, mint a világgazdaság. 1,5 milliárd nemzetközi turistaérkezés volt ekkor, 10 évig tartó folyamatos növekedés után.

2020-ban ezzel szemben az 1990-es szintre esett vissza a globális turizmus, 100 millió munkahely szűnt meg az ágazatban. A járvány a repülős utakat és a szenior utazókat sújtotta leginkább. Európában a szállodák forgalmának visszaesése egyenes arányban állt a repülőforgalom csökkenésével. A szakember arra is emlékeztetett, hogy az ázsiai piacokon nem volt akkora visszaesés a szállodákban, mint Európában, mert nagy belső piacok vannak, ráadásul például Kínából még mindig tilos a külföldi kiutazás.

Vannak kivételek is, a Maldív-szigetek például 2020 telén telt házas volt, Dubaj ugyancsak jól szerepelt, ott a 2019-es szintet el tudták érni árban és kihasználtságban is. A szállodai fejlesztések nem álltak le, Szaúd-Arábiában például 10 InterContinental-ház nyitása várható. Európában 258 ezer szállodai szoba áll kivitelezés alatt idén és jövőre. A nagy hotelvilágmárkák keresik a projekteket és a lehetőségeket, Budapesten is. A válságból való felépülés lassú lesz, eltart 2024 első feléig, akkor érhetjük el a 2019-es számokat – osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal Takács Márton.