Határkikötőt adtak át Szegeden

Forrás: MTI

 2015. július 22. 14:07

A szegedi belvárosban kialakított folyami határátkelőhelyet – amely mindenben megfelel a schengeni előírásoknak – uniós támogatással alakították ki. A közeljövőben még három új határátkelő nyílik Magyarország és Szerbia között.

Jelenleg száz kis és nagy forgalmú határátkelő van Magyarországon, ezek közül tizenhat 2010 óta épült, és a tervek szerint 2020-ig még ötvenet alakítanak ki. Ez segíti a határ menti övezetek gazdaságának élénkítését, lehetőséget ad a vállalkozásoknak, a turizmus, a kereskedelmi forgalom növeléséhez – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a helyszínen. A közeljövőben három új határátkelő nyílik Magyarország és Szerbia között, ezek közül a legkorábban, még ebben a hónapban Röszke és Horgos között, a régi 5-ös úton.

A Szeged belvárosában kialakított új folyami határátkelőhelyet – amely mindenben megfelel a schengeni előírásoknak – uniós támogatással alakították ki.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

 

A magyar és a szerb oldalon összesen 1,592 millió euróból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően hasonló átkelő épült a vajdasági Magyarkanizsa központjában, és felújították a szegedi medencés kikötőt is, ahol a teherforgalom ellenőrzése zajlik majd.