Helyi népszavazást tartanának a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitvatartásáról

Forrás: MTI

 2017. október 03. 19:30

Helyi népszavazást kezdeményez a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartásáról a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, amely erről keddi rendkívüli ülésén döntött.

A testület 12 igen szavazattal, 4 nem ellenében - Stummer János módosító javaslatának elfogadásával - döntött arról, hogy legyen helyi népszavazás az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területen működő vendéglátóipari egységek éjszakai nyitvatartása ügyében.

A képviselő-testület nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyek szigorították volna az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjét.

A testület a közterületek eredményesebb takarításáról szóló határozatában többi között döntött arról, hogy az idén 150 millió forintot, jövőre 50 milliót biztosítanak takarítógépek, illetve köztisztasági feladatokat szolgáló haszongépjárművek beszerzésére.

Fotó: Romkocsma Kalauz

Új közterületi illemhelyeket is létesítenek a Kéthly Anna téren, a Reformáció parkban, valamint a Király-Kazinczy játszótéren. Az idén felújítják a Klauzál téri, a Bethlen Gábor téri, valamint a Rózsák terén lévő vécéket.
Az elfogadott "takarítási csomag" részeként nagyobbra cserélik az utcai szeméttároló edényeket 150 millió forintból.

A testület döntött arról is: nem járul hozzá, hogy az úgynevezett bulinegyedben az önkormányzat tulajdonában álló üres helyiségeket szeszesital-árusító üzletként bérbe adják, illetve a már meglévő bérlemények ilyen irányú funkcióváltását sem támogatja.

A képviselők határoztak arról is, hogy Belső-Erzsébetváros frekventált területein kezdeményezik állandó rendőri jelenlét biztosítását a kerületi rendőrkapitányságnál, valamint Belső-Erzsébetváros frekventált területein állandó közterület-felügyelői jelenlétet biztosítanak.

A napirendi vitában Moldován László képviselő arról beszélt, hogy Belső-Erzsébetvárosban vészhelyzet van, az érintett terület élhetetlenné vált. Szerinte a került fideszes vezetése és az állam magára hagyta az ott lakókat.

Több képviselővel egyetértésben azt javasolta, hogy a testület azt a javaslatot fogadja el, amely szerint minden szórakozóhelynek éjfélkor be kellene zárnia.

Benedek Zsolt azt mondta, a testület elé terjesztett indítvány tartalmazza a lakosok, a civil szervezetek, és a vendéglátósok eddigi javaslatait. Közölte azt is, hogy az ügyben a Fidesz erzsébetvárosi frakciója népszavazást kezdeményez.

Stummer János szerint a testület elé került javaslatok a nyitvatartás korlátozásáról nem jelentenek igazi megoldást, azokat szemfényvesztésnek nevezte, és ő is népszavazást javasolt.

Hutiray Gyula alpolgármester elmondta, szerinte elkerülhetetlen a népszavazás, és kijelentette: nem támogatja az üzletek éjféli bezárását, mert az megölné Belső-Erzsébetváros fejlődését.

Vattamány Zsolt  azt mondta: a probléma valós, Belső-Erzsébetváros Közép-Európa egyik legkedveltebb turisztikai központja. Ez előnyökkel és rendkívüli hátrányokkal jár - tette hozzá.

Közölte: népszavazást kezdeményeznek az ügyben, mert szeretnék megtudni, hogy mit mondanak az erzsébetvárosiak ebben a kérdésben, és a véleményüknek megfelelően járnak majd el.
A teljesen megtelt ülésteremben a szigorítást ellenzők és az azt támogatók is képviseltették magukat.

Kapcsolódó cikkek

Mi a vonzó Budapestben?

2017. július 25.