Huszonegy milliárdból újul meg a debreceni főpályaudvar

Forrás: MTI

 2015. november 13. 12:40

Elkészültek a debreceni főpályaudvar tervei, a 21 milliárd forintos beruházás kivitelezése jövőre kezdődik és 2019-re készül el. Megmutatjuk a látványterveket.

Papp László polgármester a Nagyállomás épületében tartott november 12-i sajtótájékoztatón közölte, az új főpályaudvar a közösségi közlekedés valamennyi ágát integrálja, és a modern közlekedés szimbóluma lesz. A fejlesztési terület összesen 115 ezer négyzetmétert érint: a Nagyállomás főépülete megmarad, mellé két új irodaszárnyat, 390 férőhelyes parkolót építenek, a 4-es számú főút a felszín alá kerül, mint ahogy a föld alá süllyesztik a buszpályaudvart is. A főpályaudvar előtti Petőfi tér zöldfelületű sétálóövezet lesz, s új pályaudvarokat építenek a Fényes-udvarban és Apafán.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében külön nevesítve biztosított 21 milliárd forint támogatást a debreceni főpályaudvar – intermodális központ – felépítéséhez. Elmondta azt is, hogy a kormány támogatja a vasúti személyszállítás további térnyerését, a közlekedési ágazatok között pedig összehangolt menetrendet, egységes utastájékoztató- és jegyrendszert hoznak létre. Jövő év végére megvalósul az egységes tarifarendszer Magyarországon, egyetlen jeggyel lehet majd eljutni különféle közlekedési eszközökön bárhova az országban – emelte ki.

Az államtitkár kilátásba helyezte a debreceni kisvasút, a Zsuzsi vonat bekötését az új főpályaudvarba.

A tájékoztató végén az építészek és a közlekedési tervezők részletesen bemutatták a leendő debreceni főpályaudvar terveit. Kovács Péter építész kiemelte: a tervekbe integrálták a Kelemen László tervei alapján 1961-ben átadott Nagyállomást. Hozzátette: az új főpályaudvar sétálóövezetével a terület ismét közvetlenül kapcsolódik a városközponthoz, mely szerves kapcsolat az állomás és környéke második világháborús bombázásakor szűnt meg.

Forrás: Archiko Kft. és Lengyel Építész Műterem Kft.