Kártérítési felelősségről és Izraelről a MUISZ-vacsorán

Forrás: turizmus.com

 2016. február 09. 22:31

Maximális létszámmal zajlott ezúttal is a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének hagyományos vacsorája február 9-én. A nagy érdeklődést nemcsak az izgalmas témák, de a bemutatkozó Izrael és a vendéglátó Mazel Tov étterem konyhája is indokolta.

Az est nyitányaként bőséges ízelítőt kapott a közönség Izraelből Ilan Moor nagykövet előadásában, aki több kisfilmmel és részletes prezentációban támasztotta alá, miért is kell mindenkinek az élete során legalább egyszer ellátogatnia Izraelbe. A negyed-magyarországnyi területű, 8,4 millió lakost számláló, különlegesen izgalmas és változatos országot tavaly 6 százalékkal több magyar kereste fel az egy évvel korábbihoz képest, a tendencia folyamatos. Köszönhető ez többek között az Up by El AL heti 8 járatának is - ezek előnyeiről már Váradi János, a légitársaság hazai képviseletének vezetője beszélt.

Ilan Moor nagykövet

Ezt követően Kispál Edit mutatta be a Budapesti Békéltető Testület felépítését és munkáját, kitérve példaként néhány konkrét esetre is. Kiemelte ugyanakkor, hogy az összes, 4400 körüli békéltető testületi ügy közül még mindig csak 117 kapcsolódik utazáshoz, ami jó aránynak számít. Felhívta az utaztatók figyelmét néhány elkerülhető, ám gyakori hibára és hiányosságra, az utas és a vállalkozó kötelezettségeire és jogaira.

Balról jobbra: Erdei Bálint elnök, Molnár Judit alelnök, Kispál Edit, Csépai Balázs

Az előadások sorát Csépai Balázs, a MUISZ jogászának frappáns ám nagyon tartalmas előadása zárta, amelyben A Best Reisen egyiptomi balesete kapcsán elemezte a tour operator kártérítési felelősség miatti kitettségét. Miután felvázolta a jogszabályi hátteret, felhívta a figyelmet azokra az eszközökre és lehetséges megoldásokra is, amelyekkel az utaztató védettebbé teheti magát, ám tény, hogy a hasonló esetben egyértelműek a jelenleg érvényben lévő jogszabályok. Mint elhangzott, felmerült egy MUISZ nevével jegyzett közös felelősségbiztosítás létrehozása is, ám ez még csak egyeztetési stádiumban van.

A február 9-i vacsora ismét tartalmas beszélgetésekkel folytatódott, amely az érdekes előadások mellett talán a legnagyobb vonzereje ezeknek az eseményeknek.