Új könyv a pálinkakóstolásról

Forrás: turizmus.com

 2019. december 07. 13:53

A pálinkafőzés és minősítés olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. Hogy mindezek ellenére miért volt szükség egy, a pálinka kóstolásával kapcsolatos könyv megírására, kiderül Ledő Mónika Pálinkaaromák nyomában, bevezetés a pálinkakóstolásba című könyvéből, melyet a napokban mutattak be.

A pálinka a befektetett rengeteg munka és nagyszerű, újító kezdeményezés ellenére miért csak Magyarországon világhírű? Mi az oka annak, hogy a pálinka szerelmesének lenni drága mulatság? Mi teszi extrán drágává a különleges gyümölcs alapanyagokból készült pálinkákat, és melyek azok a szempontok, amelyeket a minőségi pálinka előállítása során figyelembe kell vennünk?

Átfogó könyv jelent meg a pálinkáról, kezdőknek és haladóknak

Fotó: Rácz Róbert

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a szerző, aki eredetileg csak saját célra kezdett feljegyzéseket, jegyzeteket készíteni, ám mire a végére ért, 300 gépelt oldalt írt. Mint mondja, nem szerette volna, ha mindez kárba vész, ezért úgy döntött, ezzel is segítene megalapozni egy új szemléletű tudásbázist, amelyre az elhivatott kóstolók könnyebben építkezhetnek a későbbiekben.

Egy pálinkabírálónak kevés lehetősége van arra, hogy - az egyébként elengedhetetlen–gyakorlati képzéseken folyamatosan részt vegyen. A kutatást egészen az alapoknál kezdtem, bemutatva azt a folyamatot, ahogyan a pálinka az érzékszerveinkre hat – vezeti fel az izgalmasnak ígérkező olvasmányt Ledő Mónika.

A könyvben kitér arra is, hogy az ízlelésünket mennyire befolyásolja a szaglásunk, miért eltérő a nők és férfiak alkoholtűrő képessége, valamint arra is, hogy a férfiak vagy a nők szaglóképessége kifinomultabb-e.

Az egyes gyümölcs- és gyümölcsfajta alapanyagok történeti háttere és jellemző aromakomponensei mellett bemutatja a pálinkák jellemző aromajegyeit is, továbbá szó esik az érlelésről, a különböző hordóalapanyagokról és a könyvben szereplő nagy pohárteszt javaslatot tesz arra is, hogy melyik az ideális pálinkabíráló pohár.