KSH: márciusban több mint öt és félszeresére nőtt a vendégéjszakák száma

Forrás: MTI

 2022. május 05. 10:34

A KSH adatai szerint a hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma márciusban 1,427 milliót tett ki, ezzel több mint öt és félszeresére nőtt 2021 márciusához képest, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 28 százalékkal csökkent.

A márciusi adatok szerint a belföldi vendégéjszakák száma 747 ezer, a külföldieké 680 ezer volt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony tavalyi bázis következtében – 2022. márciusban több mint négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23 százalékkal elmaradt a járvány előtti, 2019. márciusitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

Márciusban a belföldiek az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, a vendégek száma (330 ezer) az egy évvel korábbi több mint hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,1, illetve 1,8-szeresére nőtt a tavaly márciusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.
A külföldi vendégek száma több mint tízszeresére, 277 ezerre emelkedett. A külföldiek a vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol az éjszakák kétharmadát regisztrálták.

Márciusban 1,427 millió vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken

Fotó: 123rf.com

A KSH adatai szerint a szálláshelyek összes bruttó árbevétele márciusban folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra nőtt a tavalyi bázisidőszakhoz képest. SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenhétszer annyit, 1,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év harmadik hónapjában 1872 kereskedelmi szálláshely, köztük 719 szálloda és 764 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. A szálláshelyeken az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

 

Negyedéves adatok

Idén január-márciusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négyszeresével több, összesen 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek háromszorosával, a külföldiek hatszorosával több (1,8, illetve 1,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek első negyedévi összes bruttó árbevétele folyó áron több mint hatszorosával nőtt, és 78 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a szállásdíjbevételek több mint hatszorosával 43 milliárd forintra bővültek, a vendéglátásból származó bevételek több mint öt és félszeresével 19,3 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig több mint nyolcszorosával 15,6 milliárd forintra nőttek idén január-márciusban.