Meglepetést hoztak a júliusi szálláshelyadatok

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 11. 10:52

A szállásdíjbevételek 4,5, a szállodai átlagárak 6,6 százalékkal emelkedtek júliusban, mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 3,2 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól – derül ki a KSH friss statisztikáiból.

A külföldi vendégek száma 2,4, a vendégéjszakáké 5,4 százalékkal csökkent júliusban. A szálláshelyekre érkezett 687 ezer külföldi vendég 1,884 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek (846 ezer) és vendégéjszakák száma (2,536 millió) egyaránt 1,5 százalékkal volt kevesebb.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma együttesen 3,2 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól. Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a külföldi vendégéjszakák száma 4,5 százalékkal csökkent, a belföldi vendégéjszakák száma 0,4 százalékkal nőtt. A szállodák szobakihasználtsága 1,0 százalékponttal, 71,7 százalékosra csökkent – jelentette a KSH.

 

Nőtt az átlagár a szállodákban

A szállodai szobák átlagára júliusban 23 ezer 600 forint volt, 6,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az egy szobára jutó szállásdíj bevétel 5 százalékkal 16 ezer 900 forintra emelkedett, az összes bevétel 5,6 százalékkal emelkedett és 27 ezer 200 forintot ért el.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 4,7 százalékkal, 62,206 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5 százalékkal, 39,658 milliárd forintra emelkedett, a vendéglátásból származó bevételek 5,5 százalékkal 13,460 milliárd forintra nőttek.

Az általános csökkenés ellenére a francia vendégek 4,9 százalékkal, a svájciak 14,1 százalékkal, az oroszok 9,8 százalékkal több éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly júliusban.

A német vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 7,2 százalékkal visszaesett ugyan, így is az összes 15 százalékának megfelelő majdnem 290 ezer éjszakát töltöttek Magyarországon.

 

Ilyen volt az első hét hónap

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent, összesen 17,449 millió volt.

A külföldi vendégek 0,6 százalékkal kevesebb, 8,606 millió, a belföldi vendégek 0,4 százalékkal kevesebb, 8,844 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 59,5 százalékra mérséklődött.

Évek óta tartó növekedés után júliusban mérséklődőtt a turistaforgalom

Fotó: Pixabay

A szállodai szobák átlagára az első hét hónapban 21 ezer 500 forint volt 8,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az egy szobára jutó szállásdíj bevétel 7,7 százalékkal 12 ezer 800 forintra nőtt, az összes bevétel 8,0 százalékkal emelkedett és 21 ezer 900 forintot ért el. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,0 százalékkal több, 299,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A szállásdíjbevételek 7,9 százalékkal, 175,94 milliárd forintra emelkedtek, a vendéglátásból származó bevételek 14,7 százalékkal haladták meg a tavaly első hét havit és elérték a 73,956 milliárd forintot.

 

MTÜ: 300 milliárdos árbevétel a szálláshelyeken

A Magyar Turisztikai Ügynökségnek a frissen nyilvánosságra került adatokkal kapcsolatban kiadott közleménye kiemeli, hogy 2019 első hét hónapjában is tovább nőtt a magyar turizmus teljesítménye, a hazai szálláshelyek árbevétele 8 százalékkal emelkedett és megközelítette a 300 milliárd forintot. A jó eredményhez a SZÉP-kártya is hozzájárult, amivel az idei évben jelentősen többet fizettek a magyar utazók, közel harmadával többet, mint tavaly.

Az MTÜ örvendetesnek tartja, hogy továbbra is kiegyensúlyozott a megoszlás a külföldi és a belföldi vendég, illetve vendégéjszakaszám esetében, mi, magyarok ugyanúgy kivesszük a részünket a turisztikai forgalom alakulásából.

A legnagyobb tíz küldőpiacunk közül hatnál tovább nőtt a vendégéjszakák száma, a Romániából (+7,5%) és az Amerikai Egyesült Államokból (+6,2%) érkezők esetében volt a legdinamikusabb bővülés az első hét hónapban. Ugyanakkor töretlen az emelkedés az Ukrajnából (+5,7%), az Izraelből (+5,4%), a Franciaországból (+5,1%) és a Kínából (+5,1%) érkező vendégforgalom tekintetében is.

A SZÉP-kártya felhasználás 2019 első hét hónapjában meghaladta a 15 milliárd forintot a kereskedelmi szálláshelyeken, a pihenőkártya költések pedig közel azonos mértékben növekedtek a panziókban és a szállodákban. A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program keretében bővülő, megújuló hazai szálláshelykínálat is hozzájárul a szálláshelyek profitabilitásához és fenntarthatóságához, így az ágazat sikeréhez is – szögezi le a közlemény.

A magyar turizmus versenyképességét erősíti továbbá a jövő januártól életbe lépő szálláshelyi áfacsökkentés, illetve az ágazat legnagyobb digitális fejlesztése is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz már több mint 1000 szálloda csatlakozott, és megkezdődött a panziók regisztrációja, jövő évtől pedig már az összes magyarországi szálláshely digitálisan, naprakészen szolgáltat majd statisztikai adatot a hatékonyabb működés, fejlesztések és a célzott marketing kampányok érdekében –írja az MTÜ.