MSZÉSZ Keleti régió: NTAK, munkaerő-megtartás, Booking

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. április 26. 15:40

A szállodásokat leginkább foglalkoztató témákkal folytatódott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének régiós üléssorozata Hajdúszoboszlón. Így szó esett a szállodai adatszolgáltatás új rendszeréről, a hatékony motivációs eszközökről, valamint Budapest és a Booking fejlesztéseiről is.

A Keleti régió ülésén 20 szálloda, valamint a 26 társult tag képviselője vett részt a Hunguest Hotel Aqua-Solban.

Kovács Tamás régióvezető köszöntőjében elmondta: nemcsak MSZÉSZ-tagszállodákat, hanem szövetségen kívüli hoteleket is meghívtak az ülésre a témák fontosságára való tekintettel.

 

Hamarosan indul az NTAK tesztüzemmódja

Szabó Áron

Fotó: turizmus.com korábbi felvétele

A legforróbb téma ezen az ülésen is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) közelgő bevezetése volt, amelynek céljai a naprakész statisztikai adatgyűjtés, az adminisztráció csökkentése és a szálláshely-szolgáltató szektor fehérítése – hangsúlyozta Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelő igazgatója előadásában.

A szolgáltatóknak csupán két teendőjük van manuálisan a folyamat legelején: regisztráció az NTAK-ba az Ügyfélkapun keresztül, és egy tesztadatlap küldése, ezt követően a napi zárás után „gép és gép között”, interface-n keresztül történik az adatok továbbítása. Ezek lényegében megegyeznek a KSH-nak küldendő szokásos forgalmi adatokkal, kiegészülve az értékesítési csatornákra és a piaci szegmensekre (üzleti/szabadidős, egyéni/csoportos) vonatkozó információkkal a jövőbeni célzottabb marketingtevékenység érdekében. Ezenkívül ellenőrzési céllal ún. eseményvezérelt adatokat is gyűjtenek kifejezetten a szobastátuszra koncentrálva, hogy feltárják a láthatatlan forgalmat. Szabó Áron hangsúlyozta: a szolgáltatók visszakapják a főbb mutatók összesített adatait a saját településükre, illetve térségükre vonatkozóan, ami értékes támpontot jelent a dinamikus árazáshoz, és elősegíti a versenyt.

Hamarosan elindul az NTAK tesztüzemmódja 6 pilot szállodával, június 1-jétől regisztrálhatnak a rendszerbe a hotelek, majd fokozatosan terjesztik ki 2020. január 1-jéig minden magyarországi szálláshelyre. A szolgáltatók minden szükséges információt megtalálnak az info.ntak.hu oldalon.

Az igazgató a szállodások figyelmébe ajánlott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Modern Vállalkozások Programját, amelynek célja a kkv-szektor digitális fejlesztésének támogatása. Az NTAK-roadshow az MKIK-val karöltve folytatódik, minden megyében tartanak majd tájékoztatást a szálláshelyek számára.

A Keleti régió ülésén 26 társult tag cég képviselője várta termékeivel és szolgáltatásaival a szállodásokat

 

Stagnáló foglaltság, dinamikus forgalomnövekedés

A régiós ülések hagyományait folytatva, a megjelent szállodásokat ezúttal is arra kérték, hogy számoljanak be az első negyedév üzemmenetéről és fejlesztési terveikről. Az elmondottakból kiderült, a legtöbb helyen sikerült megtartani, vagy minimálisan meghaladni a tavalyi nagyon erős bázisértékeket. Örvendetes jelenség, hogy a jellemzően stagnáló kapacitáskihasználtság mellett is nőtt a forgalom, egyes szállodákban akár 10-12 százalékkal, ami a dinamikus árazásnak köszönhető. A következő negyedév számait bizonyára megdobja majd, hogy éppen ezekben a napokban zajlik a Magyar Diabetes Társaság kongresszusa a debreceni Kölcsey Központban 1400 résztevővel, ami nemcsak a debreceni szállodákat töltötte meg, hanem két hajdúszoboszlói házat is.

Többen beszámoltak kisebb-nagyobb fejlesztésekről. Debrecenben például folyamatban van a Sport Hotel felújítása, a Tisza Balneum Hotelban a terasz lefedésével bővítik az éttermi kapacitást. A Hotel Barátságban két lépcsőben felújítják a wellness részt, továbbá tervbe vették a fürdőszobák korszerűsítését, valamint superior szintek létrehozását. A Hotel Kumániában kiserőműves beruházás zajlik, amelynek eredményeként teljes energiaszükségletüket fedezni tudják, ezenkívül év végéig egy kültéri termálmedencét is építenek. Az ülésen bemutatkozott még a szövetség új tagja, a Polgár mellett 2017 októberében megnyílt Outlet Hotel.

Takács Ferenc, a társult tagok szekciójának vezetője arra biztatta a szállodásokat, hogy az MSZÉSZ honlapján, az Ajánlatkérés menüponton keresztül bátran kérjenek ajánlatot a beszállítóktól, a 120 társult tag kínálatát 60 termékcsoportba sorolták, megkönnyítendő a tájékozódást.

A legnagyobb városokban jelentősen nőtt az egy kiadható szobára jutó szoba-árbevétel 2018-ban

Hogyan tartsuk meg a munkaerőt?

A munkaerő megtartásának kihívásairól, a hatékony vezetői motivációs eszközökről tartott előadást Könyves Tóth Laura, a Kontakt Műhely munkatársa. Egy felmérés szerint 3,5-szerese a munkavállalók bérének a fluktuációs kiadás, érdemes tehát pénzt és energiát áldozni arra, hogy a dolgozóink elégedettek legyek. Ennek módja, hogy fel kell tárni minden egyes munkatárs valódi motivációját (különböző eljárások léteznek, pl. az Innermetrix teljesítményelemzés), és ehhez kell személyre szabottan igazítani az ösztönzőket (fejlődés, elismerés, karrier, pénz). Ahhoz, hogy egy dolgozót elkötelezett munkavállalóvá tegyünk, lehetőséget kell neki adni a személyes fejlődésre, előmenetelre, véleménye elmondására, fontos a teljesítményének elismerése, a folyamatos feed-back, a tartalmas, értelmes munka, ismerje a cég céljait, amelyekkel azonosulhat. És egy gyakorlati tipp: a vezetőség tartson közös reggeliket a kékgalléros munkatársakkal.

 

Újdonságok Budapesten és a Bookingnál

Budapest megújuló turisztikai kínálatát mutatta be Szabó Dániel, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ piacmenedzsere. A BFTK azért keresi az együttműködés lehetőségét a Keleti régió szálláshelyeivel, mert dinamikus nő az ukrán és román vendégek száma, és a debreceni repülőtér is egyre jelentősebb beutazó forgalmat generál. Többek között a Hajdúszoboszlóra gyógykúrára érkező külföldi vendégekben látnak potenciált arra, hogy itt-tartózkodásuk alatt Budapestre is ellátogassanak. A BFTK szeretne marketinggel is ráerősíteni Budapest közelmúltban elnyert Európa legjobb desztinációja címére. Folyamatosan fejlesztik saját terméküket, a Budapest kedvezménykártyát, újdonság a 72 órás Budapest Card Plus, amely négy extra szolgáltatást (Budavári Sikló, miniBUD reptéri transzfer, Legenda hajós városnézés, Molnár kürtőskalács) foglal magába.

A vendégkommunikációt erősíti idei fejlesztéseivel a Booking. A képen Horváth Anikó és Bayer Roland, a cég account managerei

 

A Booking 2019-es fejlesztéseit és újdonságait mutatta be Horváth Anikó és Bayer Roland, a cég account managerei. A foglalási portál fejlesztési stratégiájának célja, hogy a vendég a jövőben minden élményt, prózaiabban az utazása és a szállodai tartózkodás során igénybe vett összes szolgáltatást egy helyen, egyszerre tudjon lefoglalni. A szállásadók munkáját a kommunikáció erősítésével segítik: a Booking automatizált foglalás-visszaigazolása a szálloda profiljára szabható, és chatbot válaszol a vendégek által feltett leggyakoribb kérdésekre (parkolás, szobakiosztás). A gyors, közvetlen kommunikáció kimutatható eredménye a lemondások csökkenése. Egy új felmérésük szerint a vendégek 66 százaléka fontosnak tartja a reggeli választásának lehetőséget, ezért azt javasolják a szolgáltatóknak, hogy az első három kép között, amit a szálláshelyükről feltesznek, szerepeltessenek egy étvágygerjesztő reggeli ételt. A megújuló Genius-program (a Booking hűségprogramja) kapcsán arra buzdították a szállodákat, hogy összpontosítsanak a nagyobb költési hajlandóságú Genius-vendégekre különféle kedvezmények, plusz szolgáltatások adásával. Szintén újdonság a Bookingnál a környezettudatos szálláshely ökotanúsítvány feltüntetése.

Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök üdvözölte, hogy egyre több szálloda alkalmazza a dinamikus árazást

Fotók: turizmus.com

Megújuló szállodai minősítések, edukáció

A találkozó utolsó előadójaként Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke értékelte a Keleti régió teljesítményét. Pozitívumként elhangzott, hogy minden fontosabb mutató javulást mutatott 2018-ban, de a legörvendetesebb jelenség a bruttó RevPAR jelentős növekedése, ami Debrecenben +4 (7356 Ft), Hajdúszoboszlón +9 (6725 Ft), Nyíregyházán +7 százalékkal (7291 Ft) haladta meg az előző évi értéket. A tavalyi erős esztendő után 2019 nehezebben indult, kismértékű visszaesést hozott a kihasználtságban, ugyanakkor az átlagár +9%-kal nőtt, ami Flesch Tamás szerint egyértelműen annak a jele, hogy mind több szálloda tér át a dinamikus árazásra.

Az elnök a szövetségi ügyekre rátérve elmondta, a keleti régióban a tagszállodák több mint 70 százaléka minősített a Hotelstars-rendszerben, ami kiemelkedő arány a régiók között. Az MTÜ-vel közösen megújították a wellness-szállodák minősítését és újdonságként kidolgozták a családbarát kritériumokat is.

A tagság képzési igényeit felmérve ősztől minden régióban edukációs program indul online marketing és HR témában. A vendéglátás szolgáltatási színvonalának fejlesztésére már zajlik a séfképzés az Unilever támogatásával, amire legközelebb május 15-én Debrecenben várják a tagokat, a Metróval közösen pedig hamarosan kidolgozzák háromféle reggeliztetési típus ajánlott standardjait.