NÉBIH-büntetés: cáfol és fellebbez a Zsidai Group

Forrás: turizmus.com

 2016. december 03. 10:55

A Zsidai Gasztronómiai Csoport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH vizsgálat megállapításait.

Az alábbiakban a Zsidai Gasztronómiai Csoport közleményét olvashatják:

"2016. eleje óta folyamatosan egyeztettünk a szakhatóságokkal, köztük a NÉBIH-hel a Budapest I. kerület Táncsics Mihály utca 25-ben található báziskonyha tervezése és kivitelezése során.

Még a próbaüzem megkezdése előtt, június 9-én a Zsidai Csoport maga kért egy külön NÉBIH ellenőrzést. A HAACP hiányát – amelyet a NÉBIH kifogásolt - még abban a hónapban, júniusban pótoltuk.

A NÉBIH működésünket június végén, a vizsgálat lezárásaként szabályosnak minősítette. Június 28-án megérkezett a NÉBIH igazolás a június 9-én történt ellenőrzés nyomán: bejelentési kötelezettséget teljesítettük, az igazolás határozatlan időre szól. Ezzel visszaigazolásra került, hogy a termelő bázisunk NÉBIH szempontjából szabályosan került kialakításra és működhet.

Ezt megelőzően e-mailben bemutattuk a munkavállalói szakképesítést igazoló bizonyítványokat (június 13-án) és folyamatosan egyeztettünk konyhatechnológiai szakemberekkel és a NÉBIH hatósági állatorvosaival is.

 

Október 5-én előre be nem jelentett ellenőrzésre került sor, amelyben az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent rendben talált.

Hangsúlyozzuk, hogy a NÉBIH határozata nem jogerős.

A Zsidai Group a NÉBIH nem jogerős határozatát 2016. november 16-án megfellebbezte. A Zsidai Group álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja.

A Zsidai Group az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette, és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést.

A NÉBIH vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltunk a NÉBIH által felvetett mozzanatokra:

-          „Ömlesztett húsok": A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.

-          Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.

-          6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra.

Pontosan:2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk. A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;

-          Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.

 

-          Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.

-          Pékségben kézmosóban mosogatott edények:nem történt ilyen.Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázisonközponti mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.

-          Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

-          HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.

-          Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.

-          Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.

-          Határozat, benne több mint 1,2 millió forintos bírság: A nem jogerős határozatot november 16-énmegfellebbeztük és azt a hivatal november 21-én át is vette, így a HVG cikk állítása - mely szerint a kormányhivatalhoz a fellebbezésünk nem érkezett meg - valótlan."