Nemzetközi akadálymentes minősítési rendszer indult

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. december 04. 12:42

Hazai szakemberek fejlesztették, jövő tavasszal azonban várhatóan már Európa-szerte használják majd az egységes szempontok alapján, közérthetően megalkotott, és az érintettek számára egyértelmű tájékoztatást jelentő Access4You minősítési rendszert.

A cég két tulajdonosával, a kerekesszékesként személyesen is érintett Berecz Balázs ügyvezető igazgatóval és Méri Tamás stratégiai igazgatóval beszélgettünk.

 

Mi hívta életre ezt a hiánypótló kezdeményezést?

Berecz Balázs, az ötletgazda

Fotó: Access4You

Nagyon szeretünk utazni, de a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében mindig igyekszem előzetesen tájékozódni, hogy hol mi vár. Viszont szinte sehol nem találkoztam komplex, részletes és hiteles információval, és egyszer csak betelt a pohár – meséli Balázs. – Egész pontosan Lisszabonban, amikor a hotel többszörös e-mail váltás után – teljesen jószándékúan egyébként – váltig állította, hogy teljesen akadálymentes, majd amikor éjszaka megérkeztünk, rögtön a bejáratnál 3 morózus lépcsőfok várt. Ők könnyedén azt ajánlották, ilyenkor egyszerűen két recepciós kolléga segítségével felemelnek.

Ám amikor szembesültek vele, hogy az elektromos székem is több mint 100 kilogrammot nyom, és én sem vagyok pehelysúlyú, felszaladt a szemöldökük.

Itthon is gyakran kerülök hasonló helyzetekbe, és megelégeltem. Megnéztük a létező rendszereket itthon és külföldön, és rá kellett jönnünk, nem létezik átfogó, komplex, egységes minősítés.

 

Hogyan fogtak bele?

Méri Tamás, a stratéga

Fotó: Access4You

A részletes piacelemzést rögtön tettek követték. Rehabilitációs szakmérnökök bevonásával egy 550 pontból álló szempontrendszert állítottunk össze, amely minden típusú ingatlanra alkalmazható, tehát nemcsak szállodákra, éttermekre, hanem bevásárlóközpontokra, közintézményekre is. A szempontrendszer nemcsak a kerekesszékesekre terjed ki, hanem minden speciális igényű emberre, mint például a siketek és nagyothallók, vakok és gyengénlátók, vagy valamilyen kognitív zavarral élők (pl. autisták, Down-kórosok) – sorolja Tamás.

Közben kutattuk a nemzetközi best practise-eket is, nemrég például jó példákat hoztunk haza Malagából, egy konferenciáról. A város akadálymentesség szempontjából (Göteborg után) a második Európában. Nemrég pedig Varsó vehetett át rangos díjat ilyen irányú fejlesztéseiért.

De minden számottevő desztináció akadálymentességre törekszik, már az El Camino is bejárható akadálymentesen, segítség, kíséret nélkül.

Minden ötletet és tapasztalatot beépítettünk, így állt össze a tanúsítás-minősítés rendszere, amellyel májusban léptünk piacra. Meglepően gyorsan jöttek az első visszajelzések, a fogadtatás nagyon pozitív.

 

Hogyan zajlik a folyamat?

Mindenki számára van egy szűkített, ingyenes előminősítés 30-35 kérdéssel. Aki ezen átmegy, igényelheti az auditálást, mely során kollégáink végigmennek a helyszínen és az 550 pont alapján felmérik azt. Utána kiértékeljük a látottakat, és az ügyfél igénye szerint javaslatokat teszünk arra, hol lehetne még javítani az eredményen, amely alap, bronz, ezüst vagy arany fokozatú lehet. Ezek egyébként jellemzően kis beruházásigényű fejlesztések.

A két szakember egymásra találása után az ötletet hamar tettek követték

Fotó: Access4You

A hallássérült például biztonságban érzi magát, ha valakit felhívhat a recepciónál videóhívással és jelnyelvvel kommunikálhat, a kognitív zavarral élőnek pedig segít visszatalálni a szobájába, ha a szobán és a kulcscsomón is egy kis plüss figurát helyezünk el. Illetve mindenütt érdemes jól értelmezhető piktogramokat kihelyezni.

Az auditálás 3 évre szól, utána ismételni kell.

Emellett egy négyórás tréninget is kínálunk a munkatársak felkészítésére. A gyakorlatok során megismerik, mit jelent speciális igénnyel élni, megtanulnak velük kommunikálni, különböző helyzeteket kezelni.

A tréning egyébként nem függ az auditálástól, külön is igénybe vehető.

 

Mennyi időt vesz igénybe az auditálás és milyen költségei vannak?

Az egész folyamat nem tart tovább 30 napnál, és néhány száz euróba kerül. Az auditálásnak egyszeri díja van, majd évente védjegyhasználati díjat kérünk a partnereinktől.



Ők cserébe saját profilt kapnak a weboldalunkon, feltölthetnek magukról minden fontos információt, melyek között a látogató saját érdeklődésre szerint szűrhet, kereshet. Mindezt hamarosan applikáció formában is elérhetővé tesszük.

A rendszernek az is nagy előnye, hogy nem igényel óriási adminisztrációt, elég, ha egy kolléga végig kíséri az auditort. Akkor igényel csak vezetői jelenlétet, amikor valamilyen fejlesztési igény merül fel – sorolja a két szakember, szinte egymás szavába vágva.

 

Miért érdemes csatlakozni?

A társadalmi hasznosságát tekintve a kezdeményezés nyilván megkérdőjelezhetetlen, de a speciális igényű vendégkör kiszolgálása valójában gazdaságilag is kifizetődő! – emeli ki Balázs. – Izrael magáról azt hirdeti, hogy 20%-ot tesz ki náluk ez a vendégkör, de a 15% szinte mindenhol valószínűsíthető, és akkor még nem számoltuk a kismamákat és az időseket.

Arról nem is beszélve, hogy ezek az emberek nagyon ritkán utaznak egyedül, illetve egy Amadeus-tanulmány szerint az USA-ban és Európában 70 milliárd dollárt tesz ki ennek a körnek a vásárlóereje, és átlagosan 30%-kal többet költenek egy átlagos turistánál.

Az Access4You védjegy birtoklása mindemellett remek marketingeszköz is.

Az alapítók maguk is szeretnek utazni, szívesen kutatják fel a nemzetközi jó gyakorlatokat

Fotó: Access4You

Úgy tudom, a cég távlati tervei is impozánsak.

Szeretnénk a védjegyrendszert egész Európára kiterjeszteni. A következő 3 hónapban lefejlesztjük az új platformot és applikációt, majd tavasszal megjelenünk több helyen is külföldön, először a népszerűbb, forgalmasabb turisztikai desztinációkat vesszük célba. A tervek tehát valóban nagyszabásúak.

De azt sohasem szabad elfelejteni, hogy a speciális igénnyel élőkre való nagyobb odafigyelés nemcsak annak a 15%-nak fontos, aki beletartozik ebbe a körbe, hanem a társadalom másik 85%-ának is. A kezdeményezésünk úgy nyújt segítséget, hogy közben szíveket nyit meg. (X)