Este hatkor be kell zárni a vendéglátóhelyeket Olaszországban

Forrás: MTI

 2020. október 25. 16:27

Az újabb szigorító intézkedések vasárnap éjféltől lépnek életbe, és november 24-ig érvényesek Olaszországban.

A vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításként vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik. Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel házhozszállítás éjfélig engedélyezett.

Hétfőtől csak este 6-ig fogadhatnak vendégeket az olasz éttermek

Fotó: 123rf.com

Ismét bezárják Olaszországban a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. A múzeumok nyitva maradnak.

Tilos lesz mostantól a hivatalos és magán jellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a jelenléttel tartott konferenciák is.

Az óvodák, általános iskolák 14 éves korig továbbra is tantermi oktatásban működnek, ha ennek biztonságos feltételeit az oktatási intézmény biztosítani tudja. A gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. A távmunka fenntartását szorgalmazzák a közigazgatásban és minden más munkahelyen. Giuseppe Conte kijelentette, nem vezetnek be általános és országos kijárási korlátozást, és egyenlőre nem zárják le a belföldi, tartományok közötti utazást sem. A miniszterelnök ugyanakkor "erősen tanácsolta", hogy a lakosság kizárólag munkavégzés, iskolába járás vagy sürgős indokból hagyja el otthonát.

Október 13. óta a római kormány harmadszorra szigorítja az óvintézkedéseket. Giuseppe Conte hangsúlyozta, a Covid-19 betegség országos terjedése "aggasztó" szintet ért el a napi húszezer regisztrált fertőzöttel. "Az egészségügyre súlyos teher nehezedik, a kontaktkeresés jelenleg már ellenőrizhetetlen, szigorítás nélkül elsodor bennünket a járvány" - mondta a miniszterelnök. Szavai szerint az újabb óvintézkedésekkel azt akarják elkerülni, hogy a betegek száma karácsony időszakára két-háromszorosára emelkedjen.

Területi szinten a tartományi elnökök további szigorításokat vezethetnek be. Jelenleg hét tartományban lépett már életbe éjszakai kijárási tilalom éjjel 11 órától vagy éjféltől reggel ötig: Lombardia, Piemonte, Lazio, Campania, Calabria régióban, valamint Szicília és Szardínia szigetén. Kijárási tilalom van többek között Róma, Milánó és Nápoly városában. Ahol kijárási tilalom van érvényben, a vendéglátóhelyek este hat órától reggel ötig zárva tartanak, és az éjjel-nappali üzletek nem árulhatnak alkoholt.

Az utóbbi napokban a korlátozások és a kijárási tilalom ellen több városban utcai zavargások törtek ki.