Online sales, social media, MICE és vendégelégedettség

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. november 23. 18:40

A fentiek álltak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége őszi közgyűlésének fókuszában az első, szemináriumi napon, a vadonatújjá varázsolt Caramell Premium Resort konferenciatermében.

A közgyűlésre érkezők egy részének különleges élményben lehetett része november 23-án Bükfürdőn: olyan szállodai szobában és ágyban alhatott, amelyben senki korábban. Ahogy arról beszámoltunk, a közgyűlésre időzítette bemutatkozását a Caramell Premium Resort, amely új imázzsal, kibővült szolgáltatásokkal, a régió legnagyobb konferenciakapacitásával és csaknem megduplázódott férőhellyel várja mostantól a vendégeket.

Aki részt vett már szállodanyitásban, csak az tudja értékelni Glázer Tamás igazgató és csapata teljesítményét.

Már az új falak között zajlott az MSZÉSZ közgyűlésének első, meglehetősen sűrű napja. Valószínűleg most kivételesen nem bánták a résztvevők, hogy a nap tovább tart az eredetileg tervezettnél, hiszen valamennyi téma aktuális kérdéseket feszegetett, és hiteles előadók beszéltek róluk, vagy fejlették ki t kerekasztal beszélgetéseken meglátásaikat.

Gyenes Ákos, a BDO Magyarország tanácsadója arra hozott példákat, milyen formában alkalmazható hatékonyan a revenue management nem budapesti házakban, valamint kitért arra, hogyan védje márkáját a szálloda a Google-keresőkben, az OTA-kkal szemben.

Őt éppen a legnagyobb hazai OTA, a Szállás.hu ügyvezetője, Szigetvári József követte a pulpituson, aki a belföldi turizmus trendjeit vázolta fel a saját, online szemüvegén keresztül. Érdekes adatokkal tűzdelt előadásának egyik fő üzenete, hogy szerinte valójában nem a piac változott, hanem a fogyasztó. A megváltozott utazási szokások pedig magukkal hozták, hogy például nem a desztinációk versenyeznek, hanem a programok és az élmények, és nem szállodatípusokat keresnek, hanem szolgáltatásokat. Az OTA-k és a szállodák versenyében pedig azért vannak előnyben az OTA-k, mert ma valójában technológiai verseny zajlik. Az OTA-k több adattal rendelkeznek, jobban tudják, kik a vendégek és milyen igényeik vannak, ráadásul több tucat fejlesztő is ugrásra készen várja az újabb megbízásokat. A hotel előnye ugyanakkor maga a termék.

Az Intern Kft. előadásában a social media sajátosságairól hallhattak előadást a jelenlévők, majd a kerekasztal beszélgetésen előkerült és megerősítették a szakemberek sok más mellett, hogy rendkívül nehéz ma jó szakembert találni, például revenue management területen is.

 

 

A szeminárium délutánjának első részét a MICE-nak szentelte a szövetség. Ezúttal két utazási irodás szakember, Rácsai Ágnes, a Microcosmos, és Jávorkai Péter, a Premium Incoming ügyvezetője foglalta össze tanulságos előadásban, melyek a konferencia- és rendezvényszervezők elvárásai a szállodák felé, milyen nehézségekkel, trendekkel találkoznak munkájuk során. A témáról kerekasztal beszélgetés is zajlott, külön kitérve a budapesti és nem budapesti helyzet eltérő kihívásaira.

Érdekfeszítő előadásban vázolta fel és buzdította aktivitásra a tagságot a Tripadvisor Industry Relations igazgatója, Helena Egan, majd a vendégpanaszok megfelelő kezeléséről beszélt praktikus tanácsokkal tűzdelve Lukács Attila, az MSZÉSZ titkára és Gaál Miklós, a Prestige Hotel igazgatója.

Nem maradtak el a hagyományos adóügyi és jogi szekcióülések sem, illetve sokakat érdeklő témaként a háromcsillagos szállodák üzemeltetési kérdéseiről tartottak beszélgetést az érintettek.

A tömény, ám inspiráló nap a találkozások napja is volt, csaknem 250 szakmabeli gyűlt össze a szállodás tapasztalatcserére.