Parlamenti belépők: a díjemelés hatályba lépésének felülvizsgálatát kéri a MUISZ

Forrás: turizmus.com

 2015. február 19. 11:33

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a MUISZ párbeszédet kezdeményezett az Országgyűlés Hivatalával a parlamenti belépők március 1-el történő drasztikus emelése ügyében. Miután a hivataltól elzárkózó válasz érkezett, újabb levélben kérték, hogy a problémára konzultáció keretében találjanak megoldást.

A MUISZ eljuttatta szerkesztőségünkhöz is február 18-i keltezésű levelét, melyben reagált az Országgyűlés Hivatalának napokban megkapott válaszára.

Ebben egyebek mellett kiemelik:

- a változás súlyát nem enyhíti az USD-HUF árfolyam változása, tekintettel arra, hogy „az utazási irodák többsége EUR-ban adja meg árait és az Ön által említett időszakban 2014. július és 2015. február között az EUR-HUF árfolyam nem változott. Természetesen az összehasonlítást több devizanemben is elvégezhetjük, pl. az orosz rubelben (RUB) is és eszerint a fenti időszakban a jegyek rubelben kifejezett ára több mint 100%-al emelkedett" – fogalmaznak.

- a nemzetközi összehasonlításból kiderül: „a berlini Reichstag ingyenesen fogad látogatókat függetlenül attól, hogy az érdeklődők az Európai Unió területéről vagy máshonnan érkeztek, illetve a bécsi Parlamentbe a belépőjegy ára 5 EUR függetlenül attól, hogy az érdeklődők az Európai Unió területéről vagy máshonnan érkeztek."

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az utazási irodáknak nem a belépőjegyek díja jelenti a problémát, hanem a díjemelés közlése és hatályba lépése közötti időtartam rövidsége.

Ezért kérik a korábbi levélben foglaltak alapján az díjemelés hatálybalépésnek időpontját felülvizsgálni, hogy az utazási irodák ne kényszerüljenek arra, hogy korábban aláírt szerződések miatt veszteséggel kelljen közvetíteniük a ezt a szolgáltatást.

Az előzményekről ITT olvashatnak.