Rosszul vizsgáztak a balatoni halsütödék

Forrás: MTI

 2017. augusztus 17. 12:51

Számos szabálytalanságot és hiányosságot tárt fel a Nébih a Balatonnál ellenőrzött halsütödékben, 13 vendéglátóhelyből csak 2-nél talált mindent megfelelően. Laikus tesztelők szerint Alsőörsön és Balatonlellén van a két legkedveltebb halsütöde.

A Szupermenta termékteszt-sorozat részeként végzett ellenőrzésen a hatóság 13 halsütödét ellenőrzött a Balatonnál június utolsó hetében, közülük 2-nél mindent megfelelőnek talált, 6 helyen kisebb hiányosságokat tárt fel, emiatt 5 üzemeltető figyelmeztetésben részesült, ugyanakkor 5 üzletben a súlyos hibák miatt bírságoltak, 1 esetben korlátozták a sütöde tevékenységet, 2 helyen azonnal felfüggesztették a működést a hiányosságok felszámolásáig. Összesen 1,175 millió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A hatóság közleményében kitért arra, hogy szezonális ellenőrzés során két üzletben az Nébih állami halőri szolgálata több mint 100 kilogramm halat vont ki a forgalomból a nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.

A Nébih közölte: laboratóriumi ellenőrzés során több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek. Valamennyi késztermék mikrobiológiai eredménye jó lett, ugyanakkor a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt a mikrobiológiai tisztaság megfelelő, a többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatták ki.

 

A legkedveltebb halsütödék

Laikus tesztelők pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak, második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán – tájékoztatott a Nébih.

Kapcsolódó cikkek