Szigetvári József: Minden egyes foglalásért duplán dolgoztunk meg

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. március 03. 17:20

A digitális turisztikai cégek közül a Szallas Group érte csak el, hogy 2021-re a közvetített foglalási értékük meghaladta a pandémia előtti számaikat – mondta el Szigetvári József, a cégcsoport vezérigazgatója évértékelőjében.

A Szallas Group természetesen ugyanazokba az akadályokba ütközött, mint az ágazat többi vállalkozása, és a vezérigazgató megfogalmazása szerint „azt láttuk, hogy a 2020 márciusában beütött pandémia által okozott válság a teljes idegenforgalmi szektort sokként érte”.

Még a pandémia kirobbanása előtt a cégcsoport több akvizíciót, beruházást hajtott végre Kelet-Közép-Európában, mint például Romániában, Csehországban, Lengyelországban, és ezáltal egy jelentősen kibővült, 350 fős céggel vágtak bele az utazási korlátozásokat, bezárásokat is eredményező koronavírusos időszakba – mutatott rá Szigetvári József.

A fő kérdés persze az volt, ki és miként lábal ki a sokkból, sikerül-e talpra állni. „Az elmúlt két év távlatából visszanézve számunkra azért volt nagyon érdekes ez az időszak, mert sikerült a digitális turisztikai cégek közül egyedüliként elérni azt, hogy 2021-re a közvetített foglalási értékünk meghaladja a pandémia előtti számainkat. Magyarán 2021-ben több vendéget közvetítettünk, mint 2019-ben, holott az európai átlagot nézve 2021-ben egy körülbelül öt hónapos zárlattal is küszködtünk.”

Szigetvári József: 2021-ben több vendéget közvetítettünk, mint 2019-ben

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

Számokra lefordítva: a Szallas Group számára 2020-ban beütött egy 20 százalékos visszaesés a közvetített foglalásokban, ám a következő esztendőben 30 százalékot nőttek. A pandémia előtt a megszokotthoz képest egy sokkal fluktuáltabb periódusban is sikeresek tudtak lenni. Ennek egyik magyarázata, hogy minden egyes foglalásért duplán megdolgoztak.Erős ügyfélszolgálati munkával sikerült a vendégeknek információkat közvetíteni arról is többek között, miként tudnak lemondani, módosítani, egyáltalán a foglalásaikkal mit tudnak kezdeni. „A járvány kezdetétől folyamatosan tájékoztattuk a fogyasztókat arról, hogy milyen feltételekkel lehet utazni az országokban, és az egyes szálláshelyeken milyen speciális biztonsági előírásokat alkalmaznak.

Emellett informatikai fejlesztéseink révén megteremtettük a közvetlen kommunikáció lehetőségét a foglalók és a szállást kínálók között, illetve ösztönöztük a fogyasztókat arra, hogy adjanak részletes visszacsatolást a szálláson szerzett Covid-specifikus tapasztalataikról is – tette hozzá a vezérigazgató. Így itt, Kelet-Közép-Európában amolyan információs csomóponttá váltunk a vendégek számára, és ez a bizalom a 2021-es eredményeinken már meglátszott.”

Ami az idegenforgalmi átrendeződést illeti, a Szallas Group tapasztalatai alapján az elmúlt két év alatt a belföldi utazás dominált minden kelet-közép-európai országban, hisz az érintett kormányzatok igyekeztek ösztönözni a belső keresletet. Magyarország tekintetében pedig az egyik legszembetűnőbb változás a „non-hotelizáció” térnyerése: a szállodák mellett egyre keresettebbek a kisebb szálláshelyek, ahol a pihenni vágyók a tömegtől elszeparáltan kapcsolódhatnak ki.A Szallas Group régiós felméréséből ráadásul a magyar fogyasztók optimizmusa is kiolvasható: a közeljövőben a válaszadók már nem csupán belföldi, hanem külföldi utazást is nagy arányban (58%) fontolgatnak, többségük inkább a környező országokba – pl. Horvátország, Románia, Csehország, Lengyelország – utazna szívesen.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.