A szlovák konyha a Gerbeaud-ban vendégeskedik

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 07. 16:20

A Magas-Tátra lábánál fekvő Aquacity Poprád szálloda, étterem és vízi élménycentrum séfjei főznek szeptember 12-ig a Vörösmarty téri Gerbeaud Sörházban, hogy a magyarok és az erre járó külföldi turisták megismerkedjenek a szlovák konyha tipikus fogásaival.

A szlovák hét megnyitása alkalmából rendezett sajtótájékoztatóra Sona Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetője több honfitársával érkezett. Köztük volt Frantisek Palko, a szlovák közlekedési és fejlesztési minisztérium államtitkára, aki kiemelte, hogy a két ország közötti turizmus dinamikusan fejlődik, egyik évről a másikra kétszámjegyű növekedést mutat, az elmúlt fél évet tekintve 12 százalékkal több magyar látogatott hozzájuk.

Télen a magyar turisták által leginkább kedvelt célpontok a Magas- és az Alacsony-Tátra, Tále és Donovaly. A rendezvényen elhangzott, hogy a következő Turizmus Síkupát, amely tavaly Ausztriából Szlovákiába költözött, jövőre ismét Szlovákiában rendezik meg, ezúttal az Alacsony-Tátrában, március 12–15. között.

Az Aquacity Poprád ma a szlovák idegenforgalom egyik gyöngyszeme: a Magas-Tátra lábánál pár éve igazi vízi élményközpont épült, mindegyik korosztály számára, évszakoktól függetlenül. A közelmúltban történt egy jelentős átépítés, amelynek eredményeként a sokféle szaunával ellátott, kiroterápiás, termálfürdős, különböző színvilágú vízi paradicsom Szlovákia legnagyobb ilyen létesítményévé vált.

Egész szórakoztató- és wellnesskomplexum épült itt ki, hogy a síelőknek vagy akár a téli sportokat kevésbé kedvelőknek egyaránt emlékezetes kikapcsolódást nyújtson. De konferenciákat is szerveznek ide: több mint 350 fős meetingeket szoktak rendezni az új konferenciateremnek köszönhetően.

 

A szlovák konyháról legtöbbünknek csak a sztrapacska jut az eszünkbe, pedig ennél sokkal kifinomultabb, izgalmas fogásokkal rukkolnak elő hazájukban és szeptember 12-ig a Vörösmarty téren is a szlovák séfek. Afféle vendégként dolgoznak majd ezen a pár napon keresztül a Gerbeaud konyhájában, hogy útmutatást adjanak a magyar kollégáknak, például a pikáns juhtúrós krémleves, a szarvaspörkölt, a knédli, a fahéjas kacsacomb, a párolt káposzta, a juhtúróval töltött káposztás derelye, vagy éppen a vaníliás mártással, erdei bogyós gyümölcspürével kínált palacsinták elkészítéséhez.