Teszt, teszt, teszt, és a fertőzésnek esélye sem lesz!

Forrás: turizmus.com

 2020. május 25. 08:00

Hazánkban a járványügyi helyzet miatt ideiglenesen bezárt iskolák, vendéglátóhelyek, közfürdők és irodák újranyitása fokozott fertőzési veszélyt jelenthet, ám ez a SYNLAB Hungary Kft. vizsgálataival megelőzhető. A részletekről Szováti Katalint, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetőjét kérdeztük

Szováti Katalin
környezetanalitikai üzletágvezető
SYNLAB Hungary Kft.

A SYNLAB az egész országban jelen van, ez mennyire jelent kedvező helyzetet a cég számára?

Az országos lefedettségnek köszönhetően az összes vízvizsgálat kapcsán teljes képünk van arról, hogy a hatóság a különböző helyeken kitől mit vár el. Mintavevőink mindig naprakészen tudják, hogy az üzemeltetőknek milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Sőt, sok esetben kérik tanácsaikat is arról, hogyan tudják megelőzni a pozitív eredményeket. Az ilyen jellegű partneri igények miatt tervezzük egy szaktanácsadói rendszer bevezetését is.

Milyen vizsgálatok igényelhetők a SYNLAB-nál?

Öröm számomra, hogy akkreditált laborunk minden olyan vizsgálatot képes elvégezni, ami hazánkban a fürdőket, szállodákat érintheti. Legyen az kémia, bakteriológia, vagy éppen az utóbbi időben kiemeltté vált Legionella-vizsgálat. Emellett humánlaboratóriumi részlegünk segítségével felület higiéniás vizsgálatokat is végzünk, emiatt teljes, komplett csomagot is tudunk ajánlani a szolgáltatásaink iránt érdeklődőknek. Ráadásul a SYNLAB nemzetközi hálózatának köszönhetően saját külföldi laboratóriumunkkal együttműködve vírusmentességet is tudunk mérni levegőből, illetve felületről!

Hogyan érintette a SYNLAB-ot a fürdők, szállodák átmeneti leállása az új koronavírus-járvány miatt?

A márciusi-áprilisi átmeneti bezárások miatt természetesen jelentősen csökkent felénk is a mintavételi igény. Így ezt az időszakot arra használtuk, hogy a cég maximálisan felkészüljön a fürdők, szállodák újra nyitásának időszakára, ezért a most megnövekedett igényt teljes mértékben ki tudjuk elégíteni.

Most, amikor újra kinyitnak a strandok, adott a kérdés, kell-e tartanunk az új koronavírus-fertőzéstől a fürdőkben, természetes vizekben?

A vírusok a fertőzöttség mértékétől függő mennyiségben jelen vannak a vizekben, a sós tengervizekben előfordulásuk valószínűsége kisebb, mint az édesvizekben, ezt kutatások igazolják. Kimutatták azt is, hogy az egyes környezeti hatások (pH, hőmérséklet, páratartalom) különböző mértékben befolyásolják az új koronavírus megbetegedésekért felelős SARS-CoV-2 fertőzőképességét és életben maradását. Valamint, hogy az aeroszolképződés jelenti a legnagyobb veszélyt, mivel a fertőzőképes SARS-CoV-2-t tartalmazó vízcsepp lehetséges fertőzésforrás. A szakemberek vizsgálatai azt mutatják, hogy aeroszolban akár 3 órán át is képes életben maradni a SARS-CoV-2. Így például a medencevizet leeresztő csövek közelében elképzelhető egy esetlegesen előforduló biofilmképződés miatt is kiemelten fontos a folyamatos víz önellenőrzési vizsgálat.

Mi lehet a megoldás kulcsa?

A megfelelő kézhigiéné, valamint az emberek között eddig előírt fokozott higiéniai és szociális távolságtartási szabályok betartása mellett a közfürdők, szállodák vízminőségének ellenőrzése, a létesítmények megfelelő és folyamatos karban- és tisztán tartása.

(X)

(Borítókép: 123rf.com)