TOP 50: Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója

Forrás: turizmus.com

 2017. február 24. 14:54

Több mint két évtizede igazolta le a Danubius, amelyhez azóta is hűséges. Indíttatása a szállodás szakma iránt családi eredetű: édesapja Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára, korábban a Sofitel (előtte Hyatt) igazgatója volt.

Szívesen emlékszik vissza gyerekkora szállodai szilvesztereire, amelyek abban az időben fényűző, grandiózus eseményeknek számítottak. A vonzalom és az elhivatottság már ott eldőlt. A számok mindig jó barátai voltak. Elemző alkat, megvan benne az affinitás az analitikus munkához. Az értékesítési terület az első perctől kezdve érdekelte.

Diploma után rövid ideig tanult és dolgozott is külföldön, de úgy érezte, itthon a helye. 1993-ban került a Hilton Budapest értékesítésére. Sosem hitt a szerencselovagokban, akik 2-3 évente váltogatják munkahelyüket.

Az elmúlt években hozzá tartozott minden, ami a bevétellel kapcsolatos: az egész cégcsoport értékesítési, marketing- és revenue management területének irányítása, valamint a disztribúció. Így csapata erőfeszítéseinek is köszönhető, hogy 2016-ban fennállásának legsikeresebb évét zárta a szállodavállalat, az árbevételben kétszámjegyű növekedést értek el, a foglaltság sokhelyütt 90 százalék fölé kúszott. Ez örvendetes, egyúttal magasra teszi a lécet az új vezérigazgató számára.

Kovács Balázs

Fotó: TOP 50 legbefolyásosabb személy a magyar turizmusban

A 2015-ös tőzsdei kivezetést követően 2016 ismét a változások éve volt a Danubiusnál: az átszervezés előkészítésével, hiánypótló beruházások elindításával telt. A folyamatból a szakember is kivette a részét.

2017. január 1-jétől külön brandbe szervezték a gyógy- és wellness-szállodákat (a büki, a sárvári, a hévízi és a két margitszigeti hotelt, valamint a határon túliakat. A házak továbbra is a Danubius tulajdonában maradnak, de menedzsmentjüket egy erre létrehozott cég végzi.

A budapesti céghez a városi szállodák tartoznak, szám szerint 14: Budapesten 10, Pécsen és Győrben 1-1, valamint Balatonfüreden 2. Az átszervezéstől azt várják, hogy a homogén portfólió hatékonyabbá teszi a marketinget, az értékesítést, a márkázást. A munkatársak hétköznapjait az átalakulás nem érinti, a több mint kétezer munkavállalót továbbra is a Danubius foglalkoztatja.

Tavaly a szállodalánc életének legkomolyabb beruházási projektjei kezdődtek el, soha ennyit nem költöttek felújításokra (összesen 6 milliárd forintot). Átadták a Hilton történelmi, sziklába vájt új bejáratát, folyamatban van a bálterem és a szobák felújítása, a rekonstrukció befejeztével egyértelműen a Hilton lesz Budapest egyik legszebb ötcsillagos szállodája. Januártól elkezdődött a Radisson Blu Béke emeleti rekonstrukciója és a Helia konferenciaszintjének felújítása, valamint folytatódik a balatonfüredi Marina szobarekonstrukciója is.

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

 

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Kovács Balázsról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.

Kapcsolódó cikkek