TOP50 – Csapody Balázs: Bib Gourmand minősítést kaptunk a Michelin Guide-ban

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2023. március 02. 16:47

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke ötödik alkalommal szerepel a kötetben.
Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és az utazási piac szereplői után most a vendéglátókat vesszük sorra – a szerk.
*

„2020–21-ben váratlan »ajándékot« kaptunk, amikor az utazási korlátozások miatt nagyon sokat jöttek a Balatonra. 2022-re azok a vendégek maradtak itt, akik beleszerettek a környékbe, a helyi hangulatba, az itteni alapanyagokba, a borokba, a balatoni stílusba, életérzésbe. Úgy is fogalmazhatok, hogy tavaly már egy nagyon letisztult vendégkörrel volt dolgunk.

2021 októberében nyitott meg régóta tervezett és hatalmas beruházást jelentő szálláshelyünk a Kistücsök mellett, így a tavalyi év már megmutatta, hogy volt-e egyáltalán értelme belevágnunk. Az eredmények önmagukért beszélnek, és a válasz egy magabiztos igen. Szálláshelyünk beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ezzel most már egy olyan komplex és kerek szolgáltatást tudunk nyújtani, amelyben nemcsak éttermet és szállást kínálunk, de programokat is szervezünk a látogatóknak: helyi borászokhoz, kistermelőkhöz küldjük őket, így az itt töltött idő valóban tartalmassá és élményekkel telivé válik.Azzal is színesebbek lettünk, hogy megnyitottuk a séfszobát, amely egy maximum 20 férőhelyes terem a szálláshelyünkön, ahol élményétkezéseket szervezünk. Itt nincs étlap, hanem havonta változó fix menü. Ez egy egészen más élmény: látványkonyha van, be lehet kapcsolódni a főzési folyamatokba.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke

Fotó: Dombóvári Judit

De itt nem áll meg a felsorolás, hogy miért volt kiemelkedően fontos az elmúlt év az életünkben. Tavaly harmincéves lett a Kistücsök, és ennek a kerek évfordulónak tökéletes megkoronázása, hogy novemberben Bib Gourmand minősítést kaptunk a Michelin Guide-ban. Én nagyon bíztam benne, és évek óta készültünk rá, hogy ha majd lesz olyan, hogy a Michelin a vidéket is értékeli, akkor megkaphassuk ezt a minősítést, de számítani azért nem mertem rá. Imádom a Michelin-csillagos helyeket, de számomra a Bib Gourmand is legalább annyira szerethető kategória. A hangulatban, a választékban és az árpolitikában is évek óta arra törekedtem, hogy méltó legyen a Kistücsök erre a minősítésre. A Bib Gourmand-nak köszönhetően egy olyan vendégkör is megjelent nálunk, amelyet eddig nem tudtunk elérni. A Guide megjelenése után azonnal nagyon sok foglalást kaptunk Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából. Ezeket a vendégeket már a Michelin irányította hozzánk, erre hivatkozva foglaltak.

Az energiaválság természetesen a mi működésünkre is hatással van, de a tapasztalataink azt mutatják, hogy ha az ember ügyesen gazdálkodik, sokféle módon lehet spórolni. Mi rövidítettünk a nyitvatartásunkon, ez már önmagában sokat jelent. Sok apró változtatást hajtottunk végre, például racionalizáltuk a használati meleg víz hőmérsékletét, valamint gyengébb napokon csak az egyik termünket fűtjük. Meg kell tanulni együtt élni ezzel a helyzettel, és ezt a vendégek is elfogadják.

Ami a jövőt illeti, amikor befejeztük a szálláshelyet, azt mondtam a feleségemnek, hogy ha bármi ötlettel előállok, lőjön fejbe. Persze most, hogy már egy bő év eltelt, tele vagyok ötlettel és tervekkel... de ezekről majd a jövő évi kiadásban fogok tudni bővebben beszélni."