Tovább nőhet a kanadai vendégek száma Magyarországon

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. június 19. 13:48

A Magyar Turizmus Zrt. üdvözli az Air Transat kanadai légitársaság új, Toronto-Montreal-Budapest menetrendszerű járatát, melynek köszönhetően idén júniustól ismét elérhető az észak-amerikai kontinens közvetlenül.

Az észak-amerikai piac jelentősége hazánk turizmusában vitathatatlan. Az USA jelenleg hazánk 8. legfontosabb küldőpiaca, 2010 óta pedig 44%-kal nőtt a kanadai utazók által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma. Előrejelzések szerint Magyarország a piaci trendek egyik nagy nyertese lehet.

Ahogy arról a turizmus.com is beszámolt, június 18-án szállt le Budapesten az Air Transat első közvetlen járata, amely Torontóból Montreal érintésével érkezett. A június 17-i járatindítási ünnepségen, Montrealban az utasokat többek között Ódor Bálint kanadai nagykövet és Langer Katalin, a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi és kongresszusi igazgatója is köszöntötte.

Az észak-amerikai piac jelentősége hazánk turizmusában vitathatatlan. Az előrejelzések biztatóak: az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) korábbi becslései szerint, 2017-ig évente 4,5%-kal nőhet az amerikai távolsági utazások száma. Európa iránt lankadatlan marad az érdeklődés, régiónk iránt pedig fokozottan nő.

A kanadai kiutazások egyharmadát magáénak mondó tengerentúli úti célok között Európa a legnépszerűbb (4,2 millió utazás 2012-ben), ezen belül a Magyarországot is magába foglaló Közép- és Kelet-Európába 0,4 millió utazás irányult. Itt a legdinamikusabb bővülés Csehországot, Magyarországot, Romániát és Szlovéniát jellemezte az elmúlt években.

Hivatásturisztikai kínálatunkra várhatóan tovább nő a kereslet az észak-amerikai piacról is, elsősorban a jó ár-érték aránynak, a gazdag kulturális kínálatnak, a helyi rendezvényszervezők hozzáértésének és a közvetlen járatnak köszönhetően. A hagyományos városlátogató turisták mellett Budapest a MICE piacon és a trendi dunai hajóutak megállóhelyeként is meghatározó. A dunai hajóutakra évente sok százezer észak-amerikai látogat el, elsősorban az idősebb korosztályból. Fontos törekvés, hogy a nagyszámú látogató részére több elő- és utótúrát kínáljunk.

Az MT Zrt. aktív marketingtevékenységet fejt ki a kanadai piacon észak-amerikai külképviseletén keresztül is, támogatja a közvetlen járatok indítását az észak-amerikai kontinensről. Februárban részt vett az Air Transat által szervezett, öt állomást érintő road show-n, ahol mintegy 700 utazási ügynökkel folytatott tárgyalásokat a társaság New York-i képviseletének vezetője, Fekete Magdolna. Magyarország mint új idei desztináció, kiemelt helyet kapott a megjelent európai országok között.

Márciusban az MT Zrt. részt vett az Ottawa Travel and Vacation Show-n is, ahol prezentáció segítségével is bemutatták Magyarországot, külön kiemelve az induló Air Transat járat jelentőségét.

Sikerrel zajlott az az áprilisi magyarországi tanulmányút is, amelyet az MT Zrt. a kanadai francia és angol nyelvű média újságírói számára szervezett.

A járatnyitást közvetlenül megelőzően, június 15-én egy különleges magyar zenei rendezvényen látta vendégül Kanada neves közéleti személyiségeit, valamint médiapartnereit a kanadai magyar nagykövetség, Ottawában. A rendezvényen megjelent vendégek között a Dynamic Tours jóvoltából budapesti utat sorsoltak ki.

A Magyarországra látogató észak-amerikaiak költése magas, jellemzően négy-öt csillagos szállodákban laknak, jelentős kultúrafogyasztók. Keresik a gasztronómiai élményeket és élénken érdeklődnek a vallási emlékhelyek, valamint fürdőkultúránk iránt is.