Torinó lehet Olaszország első vegán városa

Forrás: turizmus.com

 2016. november 05. 12:43

Torinó polgármestere, Chiara Appendino öt éves célként tűzte ki a város Olaszország első vegán várossá válását. Terveik közt szerepel az állatgondozás és táplálkozás iskolákban való oktatása, vegetáriánus turisztikai térkép készítése, illetve hús-mentes nap bevezetése.

A tervezetben kiemelik, hogy a vegán és vegetáriánus étkezés népszerűsítése kiemelkedő fontosságú környezetünk védelme, a lakosság egészsége és az állatok jóléte érdekében. Orvosi, táplálkozási és politikai szakértők segítségével szeretnék megtanítani a gyerekeket a helyes táplálkozásra, mely követésével egyidejűleg megóvhatják a földet és az állatok jogait is.

A javaslat megosztotta a lakosságot. Míg a környezetvédők és a vegetáriánusok örömmel fogadták, mások úgy vélik, hogy ez szembe megy a régió kulináris tradíciójával. A hentesek szövetsége sérelmezi az adott táplálkozási forma előtérbe helyezését egy olyannal szemben, mely gazdaságilag is nagy szerepet játszik életükben. Húsmentes nap esetén pedig csak hús nap bevezetését követelik.

 

Forrás: https://www.theguardian.com

Stefania Giannuzzi alpolgármester állítása szerint azonban a tervezet célja nem az, hogy ráerőltessék az emberekre az étkezési formát, csupán egy lehetséges alternatívát szeretnének mutatni nekik. Mindez pedig egy nagyobb terv részese lenne, amellyel városukat fenntarthatóbbá kívánják tenni és felhívni a figyelmet a környezetet érintő problémákra.

Egidio Dansero, a Torinói Egyetem oktatója úgy véli, a tervezet mind kulturális, mind gazdasági szempontból jótékony hatású lenne. Szerinte ugyanakkor mindkét táplálkozási módot támogatni kellene. A város híres az ételeiről, az Eataly és a Slow Food mozgalom otthonaként pedig nagy hatással lehet az étkezési kultúrára és az oktatásra nem csak Torinóban, de azon kívül is.

Egy 2016-os felmérés szerint az olaszok 1%-a követi a vegán étrendet, mely 0,4%-kal több az előző évhez képest. Ez nagyobb mértékű növekedés, mint a világon bárhol. A növekedést főként a fiataloknak tanúsítják, akik leginkább környezeti okokból választják ezt az étrendet, szemben az idősebbekkel, akik egészségügyi okokból.

Az elmúlt években Torinóban több mint 30 vegán és vegetáriuánus éttermet nyitottak. Silvia Voltolini, a Ratatouille vegán étterem tulajdonosa szerint évről évre érezhető a növekvő érdeklődés az ilyen típusú éttermek iránt nem csak vegánok részéről, de olyan emberek részéről is, akik csak ki szeretnék próbálni ezeket az ételeket.

Forrás: theguardian.com