Belize-ben elfogták és már haza is hozták a Kun-Mediátor vezetőjét

Forrás: HVG

 2016. december 16. 13:05

San Pedróban letartóztatták a Brókermarcsi néven elhíresült Dobrai Sándorné Nagy Máriát, aki ellen 2015-ben adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, miután több milliárdosra tehető csalása miatt szökésben volt.

Egy helyi hírportál, a The San Pedro Sun tudósítása szerint a csaló brókert a Belize-hez tartozó sziget egyik üdülőhelyén, North Ambergris Caye-ben található lakásában fogták el, és ki is adták a magyar hatóságoknak – olvasható a hvg.hu oldalán.

A karcagi Kun-Mediátor utazási iroda vezetője milliárdokkal húzta le ügyfeleit piramisjátékra hasonlító módszerével. A pénzgyűjtést még 1999-ben kezdte el a helyi OTP volt vezetőjeként a városban jól ismert Dobrai Sándorné, és 2015 tavaszáig ki is tartott a rendszer, amelyben elvileg havonta másfél százalékot meghaladó kamatot kaphattak a betétesek. Ekkor tűnt el Brókermarcsi, akiről hamar kiderült: nemhogy nem lehetett fedezete a beígért magas hozamok kifizetésére, de még engedélye sem volt betétgyűjtésre. (Csupán pénzváltásra, ami minden bizonnyal az utazási iroda munkájánál volt hasznos.)

Dobrainé ellen 2015 áprilisában adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, a cég felszámolását pedig idén augusztusban rendelték el, ám arra kicsi az esély, hogy a károsultak hozzájussanak a pénzükhöz. A kárt akár 20 milliárd forintosra becsülik, a károsultak számát pedig 1500-2000-re teszik, ehhez képest alig 200 millió forintnyi pénzt sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak.

Az ügyben néhány napja Polt Péter szólalt meg: a legfőbb ügyész egy parlamenti írásbeli kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy jövő tavaszig folytatódik a nyomozás a sikkasztási ügyben, amelyben már 793 tanút hallgattak meg.

 

Az MTI lenti fotóján a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai kísérik Dobrai Sándornét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. december 13-án. A 62 éves nőt az üdülőhelyen lévő lakásában fogták el.

Fotó: Mihádák Zoltán